П'ятниця, 12 липня 2024 11:10

Mercedes-Benz eActros 600 – цікаві подробиці з випробувань

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, у німецькому місті Верт було проведено перший ознайомчий тест-драйв досерійного магістрального тягача – eActros 600 Driving Experience.

Представники профільних ЗМІ на трасі завдовжки 72 км, прокладеної різними типами доріг, змогли оцінити ті чи інші особливості сенсаційної новинки. Ходові випробування проходили у складі завантажених автопоїздів – повною масою до 40 т.

Почнемо з інноваційної кабіни ProCabin, відмінно опрацьованої по аеродинаміці. Тут немає звичної радіаторної решітки, а також відсутні традиційні зовнішні дзеркала, які замінені на камери. Усе це підвищує економічність.

У рух тягач наводить ведучий міст власної розробки, оснащений двома електромоторами 800В, які розвивають 400 кВт постійної потужності, а на піку видають 600 кВт. Цей агрегат, як й 4-ступенева автоматична коробка передач, спроектовані з урахуванням саме магістральних перевезень.

У процесі керування допомагає Predictive Cruise Control (PPC) – предикативний круїз-контроль, який за допомоги трансмісії, підлаштовується під топографію місцевості, дорожню обстановку та знаки обмеження швидкості.

У роботі він керується також показниками навігаційної системи. Водій може вибрати один із трьох режимів керування.

Range – дозволяє використовувати до 70% потужності двигуна, забезпечуючи швидкість до 82 км/год.

Economy – 85% потенціалу двигуна та швидкість 85 км/год.

І нарешті Power – використовуэ всі 100% “конячок”, що підвищує максимальну швидкість до 90 км/год.

PPC також дозволяє налаштувати вилку швидкості, що автоматично підтримується: від плюс 2 – 10 км/год до мінус 1 – 10 км/год.

Можна також задати параметри зниження швидкості перед поворотом, а також тривалість руху накатом, тобто на «нейтралі», аж до зупинки: наприклад, перед виїздом з другорядної на головну дорогу.

Електромотори живляться від трьох блоків літій-залізо-фосфатних батарей по 207 кВт/год кожен. У результаті їх сумарна номінальна ємність становить 621 кВт.год, що дозволяє 40-тонному автопоїзду проїжджати без підзарядки до 500 км.

Якщо говорити про тестовий маршрут для журналістів, то на трасі завдовжки 72 км середня витрата електроенергії складала 111 кВт.год. Таким чином, на старті наявний заряд батарей 85%, що еквівалентно запасу ходу 470 км, на фініші опускався до 71% та 370 км.

На даний момент доступні зарядні станції постійним струмом до 400 кВт, проте вже проводяться випробування мегаватної станції (MCS), що дозволяє наповнити батареї від 20 до 80% ємності лише за 30 хвилин.

Всю необхідну в дорозі інформацію щодо зарядки батареї, потокової та середньої витрат, а також запасу ходу водій наочно отримує з двох мультимедійних дисплеїв на панелі приладів.

Більш того, Mercedes-Benz Truck розробив веб-додаток eTruck Ready, який дозволяє через Інтернет наперед спрогнозувати електроспоживання на заданому маршруті. Водій може також вибрати тип автомобіля – шасі 6х2, у тому числі з причепом, або сідловий тягач 4х2 із напівпричепом.

Можна встановити величину вантажу, а при використанні рефрижераторної установки й необхідну температуру. Якщо ємності батарей буде недостатньо, видається інформація про найближчі станції зарядки.

Тут потрібно пам’ятати, що реальний запас ходу електротягача залежить від багатьох факторів: ваги, опору коченню шин, погодних умов, інтенсивності трафіку, режиму керування і, звичайно, стилю водіння.

Зазначимо, що Mercedes-Benz eActros 600 оснащений передовими системами допомоги водієві, які виходять далеко за межі нових стандартів безпеки General Safety Regulations, введених для всіх нових транспортних засобів у ЄС з 1 липня 2024 року.

Насамперед хочеться відзначити нову електронну платформу, яка обробляє інформацію з радарів та камер у 20 разів швидше та забезпечує кут огляду в 270 градусів. Це дозволяє ефективніше працювати різним системам допомоги.

Перш за все це Active Brake Assist 6, яка при загрозі наїзду на пішохода або велосипедиста дозволяє загальмувати аж до повної зупинки зі швидкості до 60 км/год. Система сканує відразу кілька смуг на відстані до 180 м.

Також заслуговує на увагу і система Active Sidequard Assist 2, яка сканує при повороті сліпі зони не тільки з боку водія, а й з боку пасажира. Вона також інформує водія про небезпеку з боків під час зміни смуги руху.

Нова електронна платформа також оптимізує роботу системи напівавтоматичного керування Active Drive Assist 3 (другий рівень автономності) та Front Guard Assist, яка сканує простір перед автомобілем у момент старту з місця.

Також відзначимо, що Mercedes-Benz eActros 600 оснащений зовнішньою акустичною системою Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS), яка робить дуже тихий у роботі тягач помітнішим для пішоходів та велосипедистів.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, серійне виробництво Mercedes-Benz eActros 600 має розпочатися вже наприкінці 2024 року. На даний момент на машину отримано вже понад 1000 підтверджених замовлень.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: