Вівторок, 15 жовтня 2024 11:20

Підготовка спец техніки у міжсезоння

Перед настанням зимового або тривалого зберігання для аграрної та спеціальної техніки регламентовано провести ряд операцій техобслуговування та догляду. Розглянемо загальні рекомендації виробників машин і мастильних матеріалів, що сприяють збереженню ресурсу та швидкому поверненню до роботи.

У випадках необхідного зупину двигуна на тиждень або більше, варто розімкнути головний контакт маси від акумуляторної батареї. За стоянки дорожньо-будівельної, кар’єрної чи агро- та спецтехніки більше місяця, доцільно виконати ретельне очищення не лише кузовних та екстер’єрних деталей, а й рухомих та прецизійних з’єднань від тривалих нагромаджень забруднень. Видалити маслянисто-пилові та інші види засмічень допоможе універсальний очищувач ROM Brake and Clutch Cleaner виробництва Opet Fuchs Madeni Yağ San. Tic. A.Ş., який також можна використовувати для виявлення протікань олив, наприклад у системі гідравліки.

Щодо гідравлічних та певних гідро-трансмісійних олив варто відзначити деемульгувальні властивості цих рідин, тобто розшарування з водою за тривалого відстоювання. Тому необхідно періодично зливати конденсат з ресиверів, перевірити і замінити за потреби фільтрувальні елементи, а також трансмісійно-гідравлічні оливи без властивостей відділення води, якими є продукти класів CAT TO-4, Komatsu KES 07.868.1. і ZF TE-ML 03, 07 (серія Opet FULLGEAR CT) та HVLP-D.

Готуючи техніку до міжсезоння, клієнти Opet Lubricants можуть скористатися аналізом зразків олив за програмою Fullcheck LAB, щоб визначити наявність різноманітних забруднень та залишковий ресурс мастильного матеріалу і стан практично будь-якого агрегату. Особливо доцільним це є для універсальних гідро-трансмісійних продуктів серії Fulltrac Fluid, а також моторних олив, про особливості застосування та експлуатації яких у позашляховій техніці йшлося раніше.

Зниження температур навколишнього середовища є прямим показником до зміни класу в’язкості оливи для роботи взимку, наприклад гідравлічної на ISO 32 або моторної. До речі, використання оливи двигуна SAE 10W-ХХ замість 15W-ХХ не лише полегшує пуск дизельного мотора за від’ємних температур, сприяє швидшому надходженню мастильного матеріалу до віддалених вузлів та мінімізує зношування, а й надає кращі експлуатаційні властивості синтетичної основи. Скористайтеся точним підбором олив та технічних рідин Fullmatch щоб отримати відповідні рекомендації.

Для одиниць техніки з централізованою системою мащення, у якій використовується пластичне мастило м’якої консистенції, як от Arga Super EP 0 або 00, перед постановкою на зберігання рекомендовано забезпечити близько 15-20 хвилин роботи лубрикатора. Також необхідно змастити належним мастилом усі вузли, які потребують ручного нанесення.

Слід також не забувати про антифриз у системі охолодження і тим більше промивання на зиму антифризом аграрного обприскувача при консервації. Використання концентрованого охолоджувача від Opet дозволяє поновити запас експлуатаційних властивостей та досягти необхідної температури застигання рідини.

Слідкуйте за технікою разом з Opet. Дізнавайтеся більше у офіційних представників.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: