Четвер, 05 січня 2023 09:55

Як продовжити життя вантажних АКБ й зменшити витрати на автопарк?

Успішний бізнес завжди дбає про свої активи. Якщо йдеться про компанії, що займаються вантажоперевезеннями, пріоритетом є турбота про власний автопарк. І, як свідчить досвід, починати потрібно з підбору якісних комплектуючих, зокрема, акумуляторних батарей.

Найпоширеніші проблеми вантажних АКБ

Потужність є ключовою вимогою, яка висувається до акумуляторних батарей вантажного транспорту.  І не лише тому, що вантажівки оснащені потужними двигунами з великим об’ємом циліндрів, але й для забезпечення енергією додаткового електрообладнання, необхідного для комфортного перебування водія в автомобілі. В середньому такі авто долають 145 000 км на рік. Більшу частину часу водій проводить у салоні, активно користуючись кондиціонером, обігрівом, світлом, радіо та іншими приладами, які постійно споживають енергію.

Щоб забезпечити постійне енергопостачання вантажного транспорту, Bosch пропонує серію акумуляторних батарей, здатних успішно впоратися з високими навантаженнями. АКБ серії Т розраховані на те, щоб звести до мінімуму ризик окислення клем акумулятора, оплавлення полюсних виводів, внутрішні обриви електричного ланцюга та інші основні проблеми вантажних акумуляторів. Ще однією особливістю акумуляторів серії Т є висока вібростійкість – вона в 10 разів вища, ніж у звичайних стартерних АКБ. Враховуючи специфіку українських доріг, стан яких далекий від ідеального, ця перевага є досить вагомою.

Доречно також згадати про такий недолік вітчизняних акумуляторів, як низька довговічність.

Чи є життя після гарантії?

Акумулятор, який раптово й дуже недоречно вийшов з ладу, може призвести до неприємних наслідків для бізнесу: зривів термінів завантаження та відвантаження товару, штрафів за запізнення, зниження обсягів перевезень тощо. Середній термін служби звичайного вітчизняного акумулятора для вантажівки практично такий самий або трохи вищий, ніж термін гарантії – 1-2 роки. Цим і пояснюється відносно низька вартість подібних моделей.

Для порівняння акумулятор T5 HDE служить до 30% довше найякісніших аналогів. Високі експлуатаційні характеристики дозволяють серії ТЕ працювати впродовж 5-6 років. Для бізнесу це означає економію коштів на заміну АКБ та попередження проблемних ситуацій, описаних вище.

Навіщо обслуговувати необслуговувані АКБ?

Часто люди вважають, що слово «необслуговувані» означає, що можна повністю ігнорувати стан акумуляторної батареї. Насправді, це не так. Необслуговуваними називають АКБ, які не потребують доливу води та регулярного контролю рівня електроліту. Але ж навіть протирання АКБ від пилу для підтримки корпусу в чистоті вже вважається обслуговуванням.

Майстри в сервісних центрах радять проводити обслуговування таких батарей хоча б раз на рік. Навіщо? Перевірити зарядку, щоб встановити чи немає недозаряду, перевірити стан електрообладнання, переконатися, що немає оплавлення. Така діагностика допоможе продовжити термін експлуатації АКБ.

Також фахівці рекомендують власникам авто не довіряти ринковим «присадкам», а купувати тільки оригінальні деталі, самостійно стежити за рівнем заряду акумулятора та його чистотою, а також за тим, щоб клеми були змащеними та неокисненими.

До обслуговування необслуговуваних вантажних акумуляторів варто ставитися як до інвестиції в свій бізнес і гарантії того, що ви не понесете збитки в найнесподіваніший момент, а не як до марної витрати грошей.

Акумулятори Bosch для вантажних авто всіх видів давно стали знаком якості не тільки для експертів галузі, а й для звичайних далекобійників. Вироблені в Європі за запатентованими технологіями, вони мають великий запас потужності й здатні служити довше звичайних АКБ. Однак багато що залежить і від автовласника – від того, наскільки він дотримується рекомендацій з експлуатації акумулятора та наскільки раціонально ставиться до своєї машини.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: