Субота, 11 червня 2022 11:58

Яке важке озброєння Франція може передати Україні

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Франція має у своєму арсеналі достатню кількість важкого озброєння, яке може вкрай сильно допомоги Україні у війні проти РФ

Президент Франції Еммануель Макрон запевнив, що його країна залишається мобілізованою для задоволення потреб України, включаючи важке озброєння. Таку обіцянку він дав під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Франція передала колісні САУ CAESAR, які вже довели свою високу ефективність на полі бою. Також є інформація про можливе продовження постачань цих машин. Але, цілком можливо, що допомога цієї країни не буде обмежуватись лише цими артилерійськими системами.

Зокрема не слід забувати, що французька армія це понад 200 тисяч осіб із всією необхідною кількістю та видами озброєння. Також сама Франція має власний потужний оборонно-промисловий комплекс, який активно виконує внутрішні та зовнішні замовлення.

Важка бронетехніка Франції

Щодо важкої бронетехніки, то Франція має у своєму розпорядженні танк Leclerc, який доволі часто ставлять на одне з топових місць у рейтингу основних бойових танків сучасності. Наприкінці 2000-х років Париж прийняв рішення щодо скорочення чисельності Leclerc в армії. Якщо у 2010 році їх у строю було 400 одиниць, то на 2021 рік - 222 одиниці.

Щодо БМП або БТРів, то треба зважити на те, що Франція у 2016 році завершила переозброєння своєї армії з БМП AMX-10P на колісну бойову машину VBCI. Станом на 2010 рік французька армія мала понад 600 AMX-10P, їхня подальша доля не відома.

Але слід зважити на те, що ця БМП була розроблена у 60-70-х роках, тобто не належить до нових видів озброєння. Водночас за своїми можливостями вона цілком подібна до німецького Marder.

Літаки від Франції

Як це не дивно, але якраз Франція може стати однією з країн, яка буде готова постачати свої винищувачі. Справа в тому, що Париж максимально активно намагається продати винищувачі Rafale.

І насправді такий варіант постачання літаків від Франції, в умовах України, може конкурувати лише з гіпотетичною готовністю США передати за ленд-лізом F-16 або інші літаки четвертого покоління.

Поки жодної згадки про можливість передачі літаків взагалі не фігурує.

Ракети від Франції

Також у Франції є ракетне озброєння, яке може бути цікавим для України. Зокрема це зенітні ракетні комплекси SAMP-T, відомо про наявність у французькій армії 40 одиниць.

Цей комплекс використовує зенітну ракету Aster 30, яка має виключні характеристики щодо дальності знищення цілей, яка становить до 100 км та висотності до 20 км. Більше того, SAMP-T може перехоплювати балістичні цілі, а також доволі мобільний, що зараз має вирішальне значення у війни проти РФ.

Звісно, перелік цього важкого озброєння є лише теоретичним, в якому поєднане озброєння, що може бути цікавим Україні й передача якого не викличе критичного зменшення обороноздатності Франції.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, водночас не виключений варіант, що вся передача Україні важкого озброєння від Франції зведеться до постачання лише додаткових артсистем CAESAR.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: