Вівторок, 03 вересня 2024 09:51

Міноборони кодифікувало БТР «Хорунжий»

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Міністерство оборони кодифікувало та допустило до постачання глибоку модернізацію бронетранспортера БТР-60 «Хорунжий».

Машина пройшла процедуру кодифікації Головним управлінням забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння та військової техніки.

Це дозволить закуповувати бронетранспортери цього типу за кошти державного бюджету і використовувати їх підрозділами Збройних Сил. Втім, про можливі закупівлі цих бронемашин наразі нічого невідомо.

«Хорунжий» – це глибока модернізація радянського бронетранспортера БТР-60, що була розроблена українською компанією НВО «Практика». Вперше машина була представлена публіці у 2021 році.

В ході модернізації на шасі БТР-60 встановлюється новий броньований корпус, що дозволяє покращити компонування та балістичний захист без збільшення маси до рівня ПСЗА-4.

Машина захищена по периметру від куль калібру 7.62 мм зі сталевим сердечником, лобова броня витримує постріли крупнокаліберного кулемету з відстані 10 метрів.

Конструкція днища корпусу та спеціальних протимінних сидінь уберігає десант від наслідків підриву на вибухових пристроях, еквівалентних 6 кг тротилу.

Бронетранспортер має сучасне компонування відсіків із моторним відділенням в передній правій частині, відсіком водія в передній лівій частині та більш просторе десантне відділення в задній частині корпусу.

У новому БТР встановлена сучасна електроніка, камери відеоогляду, система кондиціонування і автономний генератор, що дозволяє бронемашині функціонувати при вимкненому двигуні.

«Хорунжий» значно потужніший за БТР-60, адже замість двох 90-сильних бензинових двигунів у передній частині корпусу нового українського БТР встановлено дизельний двигун потужністю 330 кінських сил.

Він розганяє бойову машину до швидкості понад 80 км/год, а ємність паливних баків забезпечує запас ходу у понад півтисячі кілометрів.

«Хорунжий» може вироблятися у шести варіаціях: лінійний бронетранспортер, транспортувальник особового складу, санітарно-евакуаційна, ремонтно-евакуаційна, командно-штабна і самохідна мінометна машини.

Вже під час повномасштабного російського вторгнення у 2023 році прототип був помічений під час переміщення на території України на одному з військових полігонів. Однак у військах машина не застосовувалась.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, раніше Міністерство оборони також допустило до експлуатації іншу розробку компанії – легкий тактичний бронеавтомобіль «Джура».




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: