П'ятниця, 23 лютого 2024 09:33

Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт 4298 щодо забезпечення законності рішень ОМС та функцій МДА

Оновлену версію законопроєкту № 4298 рекомендував до другого читання Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Проєкт передбачає внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації» та інших законодавчих актів.

Зокрема, йдеться про встановлення нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування (ОМС) та трансформацію місцевих державних адміністрацій (МДА) в органи префектурного типу.

Положення законопроєкту були доопрацьовані профільним Комітетом за результатами консультацій із представниками органів влади, асоціацій ОМС та експертами. Консультації зі стейкхолдерами відбулися в рамках «страсбурзького формату» за модерації Ради Європи.

«Прийняття законопроєкту 4298 — серед пріоритетних рішень для продовження реформи децентралізації. Цивілізований державний нагляд за рішеннями ОМС присутній у всіх країнах ЄС і має бути впроваджений в Україні — це зокрема передбачено в рамках плану Ukrainian Facility. Самі громади також зацікавлені у регламентованому та чітко визначеному законодавством нагляді, який не загрожуватиме правам місцевого самоврядування.

Також законопроєкт пропонує новий механізм відбору та призначення на посади керівництва місцевих державних адміністрацій. Це системні зміни для формування більш демократичного та прозорого інституту представництва держави на місцях», — розповів Олександра Кубраков, Міністр розвитку громад, території та інфраструктури.

Актуальна редакція документа пропонує:

  • запровадити систему нагляду за законністю рішень ОМС;

  • надати головам МДА та їхнім заступникам статус державних службовців;

  • оновити процедуру призначення та звільнення голів МДА;

  • запровадити механізми кадрового резерву та конкурсу для кандидатів на посаду голови МДА..

Надання статусу державних службовців головам МДА та їхнім заступникам зокрема передбачає підвищення вимог до претендентів на ці посади, таких як наявність досвіду та стажу, знання законодавства тощо. У разі прийняття законопроєкту, термін повноважень голів обласних та районних державних адміністрацій становитиме 3 роки в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Нова система нагляду за законністю рішень ОМС передбачає, що в разі виявлення невідповідності рішення ОМС Конституції та/або законам України місцева державна адміністрація висуватиме вимогу ОМС усунути таку невідповідність впродовж 30 днів. У разі неусунення порушення МДА будуть звертатися до суду з позовом про скасування такого рішення.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: