Вівторок, 30 січня 2024 18:23

Олександр Кубраков: За підтримки США будуємо антикорупційну інфраструктуру для прозорої відбудови

Під час зустрічі з Генеральними інспекторами Державного департаменту США, Міністерства оборони США та USAID команда Міністерства відновлення обговорила прогрес у розбудові доброчесності, заходів для забезпечення прозорості та підзвітності у відновленні та відбудові.

«Це наша друга зустріч з Генеральними інспекторами. Для нас є важливим, аби партнери бачили та розуміли – їхні інвестиції використовуються прозоро та підзвітно.

За минулий рік маємо суттєвий прогрес. Наприклад Агентство відновлення у проміжному підсумку заощадило 320 мільйонів гривень внаслідок запровадження єдиної методики тендерів на цивільне будівництво, перевірці ділової репутації партнерів та дотримання антикорупційних політик. Завдяки прямим закупівлям Укрзалізниця заощадила понад 3 мільярди гривень при річному прибутку компанії у 10 мільярдів. Антикорупційний ефект від роботи Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) складає 1,5 мільярда гривень щорічно. Це лише частина досягнень – у реальності їх набагато більше.

Вдячний американським колегам, послу США Бріджит Брінк за лідерство у військовій та гуманітарній підтримці України», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Серед важливих кроків на шляху до прозорості які робляться у співпраці з США Міністр виділив:

  • Будівництво магістрального водогону на Дніпропетровщині за фінансової підтримки проєкту USAID ERA. Партнери проведуть комплексний технічний аудит проєктної документації, результати аудиту та вартість матеріалів будуть оприлюднені. Найближчим часом розпочнеться аудит Агентства за процедурою Pillar Assessment, який забезпечить прозоре використання коштів ЄС.

  • Створення Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна, який фіксує збитки та стане основою для стягнення репарацій з росії. На його базі працює програма державної грошової допомоги на термінові та капітальні ремонти єВідновлення, а також виплати компенсацій для придбання нового житла на заміну знищеному.

  • Перезавантаження та диджиталізація системи дипломування моряків разом. Робота ведеться за підтримки USAID та UKaid.

  • Запуск спільно з бізнесом 23 точок перевалки вантажів у портах Ізмаїлу та Рені. Частина інвестицій – американські. У процесі реалізації ще 20 таких інвестиційних проєктів.

  • Запуск Business Advisory Group для залучення міжнародного бізнесу до відновлення України. Ініціатива вже об’єднала близько 300 представників бізнесу з 23 країн. Експертну підтримку надає проєкт USAID SOERA.

  • Робота цифрової екосистеми управління відбудовою DREAM. До неї вже приєднались понад 500 громад, які внесли понад 1700 проєктів на 88,6 мільярда гривень.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: