Вівторок, 23 січня 2024 12:30

Чернігівщина відкрила серію регіональних презентацій екосистеми DREAM

Понад 60 представників громад, обласної адміністрації, міжнародних організацій обговорили переваги використання екосистеми, прогрес її впровадження, а також наступні кроки з залучення місцевої й регіональної влади до роботи з DREAM.

Наразі загальна кількість проєктів, що впроваджуються на Чернігівщині та заведені до DREAM, перевищує 120. Майже 30 громад області працюють з системою, але цього року кількість залучених громад і заведених проєктів значно збільшиться.

«Міністерство комплексно підходить до питання відновлення громад. На стратегічному рівні ми задаємо загальну рамку через оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, а також впорядкування загальної архітектури планувальних документів. А на практичному рівні — впроваджуємо дієві механізми фінансування, прикладом яких у 2023 році став Фонд ліквідації наслідків збройної агресії, а також цифрові інструменти. І екосистема DREAM сьогодні – це основа для роботи з проєктами відновлення», – зазначила, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Завдяки системі громади формують власний інвестиційний портфель, а також можуть залучати фінансування, додала Олександра Азархіна. Переваги DREAM очевидні, тому сьогодні в системі вже працюють понад 500 громад з усієї країни. Вони отримують технічну підтримку від Проєктного офісу DREAM, а також співпрацюють з командами підтримки в регіонах, які допомагають підвищити спроможність громад в питаннях відновлення.

Законодавча рамка розвитку громад передбачає в першу чергу ініціативи щодо більш чіткого визначення повноважень і обов’язків місцевої влади. В першу чергу, в питаннях відновлення.

«Ми опрацьовуємо одразу декілька ініціатив, які сприяють посиленню спроможності громад та залученню громадськості до процесів відновлення. Зокрема, законопроєкти №7283 та №6319 щодо посилення народовладдя та покращення органів самоорганізації. А також законопроєкт №6401 щодо прозорішої роботи ОМС та №4298 щодо забезпечення нагляду за рішеннями органів місцевої влади. Ми також завершуємо роботу над законопроєктом про основні засади відновлення, якій містить окремий блок щодо обов’язкового використання екосистеми DREAM», – розповіла Олена Шуляк, Голова Комітету ВР з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, голова партії “Слуга народу”.

Олена Шуляк додала, що вже відбувається інтеграція Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) з екосистемою DREAM, що дозволить управляти та контролювати будівництво нових об’єктів відновлення. Інтегрується в екосистему і реєстр культурних пам’яток. При цьому важливо, щоб усі проєкти відновлення впроваджувались прозоро та ефективно, за принципом “краще ніж було”, а також враховували сучасні стандарти Європейського союзу, зокрема, Нового Європейського Баугаузу.

Як зазначив Костянтин Мегем, перший заступник голови Чернігівської обласної військової адміністрації, проведення першого регіональної презентації системи саме на Чернігівщині є знаковим, адже громади регіону значно постраждали від збройної агресії рф та мають величезні виклики в питаннях відновлення.

«Платформа DREAM – досить важлива глобально як для всієї України, так і локально для Чернігівщини. Адже йдеться не тільки про відбудову. Так, звичайно, до системи вносяться проєкти щодо відновлення об’єктів після ворожої агресії. Але можна внести й розвиткові проєкти, що стосуються модернізації застарілих об’єктів відповідно до сучасних умов. До того ж сьогодні це ключовий майданчик для взаємодії з потенційними інвесторами. Це те, про що ми завжди говоримо: і громади, і структурні підрозділи Чернігівської ОВА мають долучатися до комунікації з партнерами, щоб мати розуміння ситуації загалом та відповідно визначати пріоритети», – підкреслив Костянтин Мегем.

Наразі в екосистемі DREAM завершується оцифрування повного циклу проєкту відновлення, що дозволяє керувати проєктами на всіх стадіях впровадження. Крім того, розроблений функціонал для міжнародних партнерів, зокрема інструмент фінансових програм, який дозволить залучати фінансування у проєкти громад прямо в системі.

«Наше завдання – створити “єдине вікно” для роботи з проєктами відновлення, як для ініціаторів проєктів, так і для міжнародних партнерів. Об'єднуючи інтереси і потреби всіх учасників процесу відновлення ми створюємо дійсно зручну цифрову систему за принципом “всі бачать все”», – підкреслив Віктор Нестуля, керівник Проєктного офісу DREAM, Open Contracting Partnership.

Під час презентації представники громад дізналися про переваги і можливості DREAM, а також уточнили питання щодо планування планів і програм, принципів відновлення, механізмів залучення фінансової підтримки. Представники впровадження Проєктного офісу DREAM зазначили, що приєднання до системи на ранніх стадіях дає громадам більше часу на навчання і підготовку проєктів. А максимально детальне заповнення проєктів допоможе залучити фінансування, зокрема й від міжнародних організацій.

Доєднатись до роботи з системою можна заповнивши форму заявки за цим посиланням

Презентація екосистеми DREAM в Чернігові є першою з серії регіональних презентацій, які відбудуться цього року. Крім того, задля підтримки користувачів системи проводяться регулярні навчання в онлайн та офлайн режимі.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: