Неділя, 19 вересня 2021 14:21

Як не пошкодити ремінний привід

Чи замислювалися ви про те, що спосіб установки комплекту ремінного ГРМ може призвести до його поломки? Або неправильний підбір деталей чи їх недостатня перевірка сприятимуть поломці? Сьогодні я розповім, як можна вивести з ладу комплект ремінного приводу ГРМ при установці зубчастого ременя ГРМ.

1. Підбір неправильних деталей

Чи не кожен знає, що комплект ГРМ підбирається не за принципом "підійде", а відповідно до точних даних автомобіля/двигуна. Знаю, що раніше все було простіше, тому що при замовленні водяної помпи для "Golf" потрібно було тільки уточнити, який фланець нам потрібен – малий чи великий, і вказати кількість зубців для ременя "Opel". Тоді цього було достатньо, зараз все не так очевидно. Існують двигуни, водяні помпи яких відрізняються тільки кількістю лопаток ротора або його діаметром. Хоча вони взаємозамінні тільки з точки зору механічної роботи, зміна кількості рідини, що прокачується через помпу, різко змінить тепловий баланс двигуна.

Гадаю, ніхто не хоче, щоб клієнт повернувся після заміни приводу ГРМ зі скаргою, що "двигун нагрівається". Неправильний вибір деталей приводу ГРМ – це найперша момент, який може спричинити поломку після повернення автомобіля клієнтові.

2. Залишення елемента "старого" комплекту ГРМ

Я завжди переконував усіх у необхідності заміни повного комплекту компонентів. Поява на ринку комплектних наборів ГРМ стала блискучим ходом – в пропозиції одного виробника вміщено всі деталі, необхідні для комплексної заміни приводу ГРМ. Якщо залишити навіть один старий компонент, ризик виходу з ладу різко зростає. Вам видається, що напрямний ролик в хорошому стані? Не забувайте, що йому належить витримати ще 90 000 км пробігу, направляючи твердий (бо новий) ремінь.

Для забезпечення бездоганної роботи й ефективності всієї системи ремінного приводу важливо, щоб всі компоненти працювали злагоджено й оптимально. Всі компоненти комплектів ГРМ з водяною помпою повинні відповідати суворим вимогам оригінального устаткування. Вибір такого комплекту – це безпечне, економічно ефективне й комплексне рішення, яке гарантує швидкий та безпроблемний ремонт і, як наслідок, задоволених клієнтів.

3. Дешево – не значить добре

У світі авторемонту дешево – не значить добре, і навпаки – якщо ви хочете, щоб щось було доброї якості, зважте – дешевим це точно не буде. Те ж стосується і запасних елементів: перевірені, авторитетні виробники ніколи не пропонують найдешевший товар. А деталі від невідомих виробників не завжди витримують випробування часом – незабаром стає ясно, що їх якість залишає бажати кращого. Не знаю, чи я захочу купити автомобільний ароматизатор повітря від невідомого виробника (з моєю прихильністю до класичного ванільного аромату це може бути досить ризиковано). Але я точно знаю, що ніколи не ризикну монтувати ГРМ з деталями, щодо походження яких я не впевнений на 100%.

Тому мене здивувала сміливість одного з механіків, який, замовляючи запчастини, зажадав: зберіть мені комплект з чогось дешевого. Він отримав дешевий ремінь, дешеві ролики, непоганий натягач (єдиний, що був під рукою) й дешеву помпу. Відомо, що найслабший (тобто найдешевший) елемент вийде з ладу передовсім – тим більше, що це були деталі для двигуна, який не є бездоганним. Грубо кажучи, економія на таких покупках не перевищувала 10% від вартості повного комплекту. Чи варто це того? На мій погляд, ні.

Система ГРМ разом з додатковими приводними елементами (наприклад, водяною помпою) подібна серцю автомобіля, що не подає явних або помітних ознак наближення поломки, не дозволить "реанімувати" себе на узбіччі, як акумулятор, й не переживе виняткових ситуацій та збільшених інтервалів заміни. У разі поломки ГРМ знерухомить автомобіль тут і зараз, без можливості продовжити поїздку інакше, ніж на евакуаторі.

Варто додати, що більшість механіків працюють з повними комплектами ГРМ. Настав час додати до них ще один елемент – систему зміни фаз газорозподілу (фазорегулятор). Варто підкреслити, що цей елемент зношується так само як й інші деталі, що беруть участь в роботі ГРМ, і його також варто замінювати.

4. Використання неправильних інструментів

Передовсім, використовуйте інструмент для фіксації приводу, призначений для даного двигуна (і, якщо наявний, комплект для фіксації системи зміни фаз газорозподілу), та динамометричний ключ. Комплект фіксаторів ГРМ стане відмінним доповненням до комплекту ГРМ – багато магазинів або філій дистриб'юторів надають комплект фіксаторів при купівлі комплекту ГРМ. Відмінне рішення!

На жаль, відповісти на запитання щодо правильних/ відповідних динамометричних ключів дещо важче. Якщо вони знаходяться в майстерні, то іноді зберігаються замкненими в шафі (зрештою, коштували воно дорого – шкода використовувати ?) ... Якщо вони постійно в роботі, то, на жаль, часто не калібровані. Значення моменту затяжки часто сильно відрізняються від встановлених на шкалі. Зверніть увагу, що при установці комплектів ГРМ дуже важливо затягувати з правильним моментом. Багато відмов системи приводу ГРМ відбуваються в результаті зміни положення натягача – надзвичайно часто у двигунах TDI й D4D (йдеться про кронштейн натяжного ролика, який навіть залишає видимі сліди тертя об блок двигуна). Болти кріплення натягача часто затягують дуже слабо або занадто туго. А це, своєю чергою, швидко призводить до перетяжки болтового з'єднання – це можна помітити (іноді навіть неозброєним оком) після вилучення такого болту з блоку.

Маємо звикнути до того, що в нашу епоху делікатних конструкцій (я маю на увазі використовувані матеріали й, наприклад, товщину стінок блоків або головок) вузлів автомобілів динамометричні ключі замінюють затяжку "на око". Конкретні, дуже точні значення крутного моменту вказуються набагато частіше, ніж лише при затяжці кріплення коліс або головки. Слід також пам'ятати, що це не завжди значення порядку 80, 100 або 120 Нм – динамометричні ключі з дуже низькими значеннями також необхідні в майстерні.

5. Пам’ятаймо про систему охолодження

У багатьох двигунах спільним знаменником між системою приводу ГРМ й системою охолодження є рідинна помпа, що приводиться в дію ременем ГРМ (тим самим, який приводить в рух розподільні вали). Хоча може здатися, що від системи охолодження до відмови приводу ГРМ, як за тридев’ять земель, на жаль, це не так. Ми можемо купити якісний комплект ГРМ, замінити його відповідно до стандартів, використовуючи відповідні інструменти, строго дотримуючись інструкцій. Але невелика помилка, а точніше недогляд, і всього через декілька тисяч кілометрів наші зусилля зійдуть нанівець, що призведе до руйнування системи приводу ГРМ. І ця помилка призведе до забруднення в системі охолодження. Прикро, але дуже часто відмова від промивання системи перед заливанням нової рідини призводить до залишення в системі твердих забруднень, які руйнують механічне ущільнення нової помпи, що викликає поломку та, як наслідок, обрив або перескакування ременя ГРМ.

6. Працюйте планомірно й схематично

Рутина, на жаль, є найпоширенішим ворогом служб технічного обслуговування й нашого его ... Ми не заглядаємо до інструкції монтажу – навіщо, адже ми знаємо, як це. Винятком може бути монтаж меблів, але не ГРМ. Що складного в ГРМ до Renault 1.2? Чи хтось звертатиме увагу на стрілку натягача? Рутина – це прокляття, яке часто бере гору над розумом. Саме через рутину ми розчаровуємося в простих системах. Гадаємо, що ми майстри й нам не потрібно "витрачати час" на тему, яку ми вже знаємо. Але якщо отримуємо двигун зі складним механізмом ГРМ, то активуємо мозок, скачуємо інструкції й дотримуємося їх ... Пам'ятайте – не піддавайтеся рутині!

Насправді більшість вищезазначених пунктів так чи інакше базовані на рутині, певній моделі мислення або діях за принципом "я завжди так робив, і нічого не сталося" ... Нічого не сталося, але до пори до часу ... Пам'ятаєте, що скарга щодо заміни ГРМ має наслідком не тільки фінансові втрати, але й іміджевий збиток. Попри безліч переваг, в ремінного приводу ГРМ є один істотний недолік – він не дає знати про наближення поломки. Простіше кажучи, в якийсь момент (а відповідно до закону Мерфі*, це станеться в найбільш непідходящий) ремінь зіскочить або порветься.

*Закон Мерфі – якщо яка-небудь неприємність може трапитись, вона таки трапиться.

В. Роговський, технічний тренер, HEPU Germany




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: