П'ятниця, 16 квітня 2021 14:06

5 порад для поліпшення роботи екскаватора-навантажувача

Багато власників спецтехніки вважають сучасні екскаватори-навантажувачі найбільш універсальною машиною. Їх багатофункціональність особливо важлива, коли покупець обмежений у коштах, а на будмайданчику потрібна велика кількість різноманітної спецтехніки. Завдяки численним інноваціям екскаватор-навантажувач все більше розширює свої можливості, а підвищити ефективність роботи допоможе навчання операторів грамотній експлуатації техніки.

Інструкція по експлуатації

У першу чергу необхідно вивчити інструкцію з експлуатації техніки. В інструкції вказуються не тільки технічні характеристики і обмеження щодо застосування машини, але і грамотні прийоми роботи, які дозволять використовувати екскаватор-навантажувач з найбільшою продуктивністю. Не всі оператори мають уявлення, про те, як з максимальною вигодою реалізувати потужності машини. Деякі користувачі вважають, що достатньо запустити силовий агрегат на повну потужність, щоб підвищити продуктивність машини. Але деякі моделі видають оптимальний результат на неповній потужності. Наприклад, при виїмці ґрунту, коли використовується тільки обладнання машини, немає необхідності виводити силовий агрегат на повну потужність. При режимі 3/4 потужності, і виїмці такої ж кількості ґрунту, економія пального складе до 30%.

Прийоми роботи

На продуктивність екскаватора-навантажувача впливає точна координація руху під час керування обладнанням машини. Оператор, що не розрахував оптимальний порядок дій, ризикує втратити багато часу на одній операції. Наприклад, замість того, щоб зробити рух ковша по найкоротшій траєкторії від точки до точки, обладнання піднімається на дуже велику висоту, а потім опускається вниз по дузі. На думку фахівців, оператор повинен “відчути” машину, а вміння грамотно координувати рух за допомогою важелів управління приходить з досвідом.

Оператори з багаторічним досвідом рекомендують, в першу чергу, навчитися керувати важелями плавно і з більшою точністю. Варто виключити різкі рухи, а важіль, ніби злегка похитувати в сторони. Необхідно звернути увагу і на точну установку положення ковша.

Продуктивність техніки може знижуватися, коли оператор піднімає екскаватор-навантажувач на аутригерах, а передні колеса при цьому не торкаються землі. Таким чином, зменшується глибина виїмки і знижується стійкість машини. Підйом екскаватора-навантажувача на таку висоту і наступні дії оператора для досягнення стійкості машини вимагають великих витрат часу. Оптимальна висота підйому на аутригерах - коли задні колеса злегка відриваються від землі, а передні залишаються на ґрунті. Якщо оператор працює з важким матеріалом, наприклад з кам'янистим ґрунтом, не потрібно здійснювати виїмку на максимальній глибині, занурюючи обладнання різко, з розмахом. Потужність гідросистеми може не відповідати заявленим зусиллям.

Безпека роботи

Рухаючись по робочому майданчику, в процесі виїмки ґрунту і виконанні інших операцій, оператор екскаватора-навантажувача зобов'язаний уважно стежити за зоною роботи машини. Якщо виникає ризик зачепити будь-який об'єкт або інших людей на будмайданчику, слід негайно зупинити роботу. Коли плануються маніпуляції, пов'язані з укладанням труб та інших конструкцій або виїмка ґрунту поблизу комунікацій, рекомендується використовувати режим з мінімальною швидкістю рухів. Оберти двигуна - від 1500 до 1800 об / хв.

При підйомі важких вантажів, а також їх переміщенні, безпека роботи забезпечується за допомогою аутригерів. Встановлення опор супроводжується вирівнюванням і фіксацією стійкого положення машини. Щоб грамотно використовувати аутригери, необхідно знати масу переміщуваного матеріалу. Допустима вага вантажу вказується виробником спецтехніки в інструкції по застосуванню.

Необхідно уникати переміщення по схилам. Кут нахилу машини при експлуатації не повинен перевищувати значень, які встановлює виробник техніки. Фахівці рекомендують тримати вантаж таким чином, щоб і центр ваги був нижче, і екскаватор-навантажувач був більш стійким. Оператор зобов'язаний використовувати ремінь безпеки, а залишаючи машину, оператор повинен поставити екскаватор-навантажувач у стійке положення, а двигун вимкнути.

Регулярне проведення ТО

Ще один важливий фактор ефективного використання техніки - безперебійна робота машини. Уникнути витрат на ремонт екскаватора-навантажувача допоможе регулярне ТО. Графік проведення технічного обслуговування машини складається з урахуванням особливостей конкретної моделі, оскільки екскаватор-навантажувач має досить складну конструкцію, що складається з великої кількості комплектуючих. Наприклад, екскаватори-навантажувачі оснащуються, як дизельним, так і бензиновим силовим агрегатом. Беручи до уваги ці та інші особливості машини, складається оптимізований графік ТО. Необхідні роботи в рамках сервісного обслуговування, а також періодичність їх проведення вказуються в інструкції з експлуатації. З кожною новою розробкою або модифікацією виробники намагаються збільшити надійність техніки та міжсервісний інтервал, але регулярне ТО залишається важливою умовою для забезпечення ефективного застосування і багаторічної експлуатації.

Регулярні огляди

Крім регулярного ТО, необхідно проводити щоденний візуальний огляд машини. Оператор перевіряє техніку на видимі пошкодження на початку або наприкінці робочого дня. Наприклад, якщо спостерігаються сліди підтікання рідини, слід перевірити герметичність і зношеність РВТ. З плином часу РВТ старіють, матеріал втрачає свої властивості. Виявивши будь-які зовнішні пошкодження, оператор зобов'язаний упевнитися, що вони не спричинили за собою внутрішніх поломок. У будь-якому випадку, слід ретельно перевірити внутрішні вузли машини і усунути несправності.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: