Субота, 18 січня 2020 19:30

Українські дороги будуватиме техніка зі супутниковою системою управління

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, нова технологія дозволить зменшити тривалість виконная робіт та покращити їх якість.

Бульдозери компанії «Автомагістралі-Південь» обладнали супутниковою системою управління. Як повідомили SpecMachinery.com.ua у прес-службі підприємтсва, при будівництві автошляху Н-31 «Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка» проходять випробування супутникової системи управління Topcon 3DMC². Ця система дозволяє в автоматичному режимі та з достатньо високою точністю регулювати висоту відвалу бульдозера. Завдяки новій технології досягається висока якість та ефективність виконання робіт, процес розрівнювання матеріалу відповідно проектних відміток займає набагато менше часу.

«Ми вже маємо досвід роботи з автоматичними системами управління. Ідеться про систему Trimble 3D, яка встановлена на наших автогрейдерах. Trimble створює тривимірний макет, який завантажується в комп’ютер автогрейдера. Відповідно до макету, роботизований тахеометр управляє висотою відвалу грейдера. Система Topcon також за допомогою спеціальних датчиків регулює висоту відвалу, але вже на бульдозері. На відміну від Trimble, Topcon працює в супутникових системах GPS/ГЛОНАСС. Якщо «дальність роботи» роботизованого тахеометра обмежена радіусом 400 м та необхідністю постійно переміщуватися слідом за технікою, то базова станція супутникової системи Topcon забезпечує радіус роботи техніки до 5 км, а також не залежить від погодних умов та часу доби», – зазначив начальник регіональної геодезичної служби «Автомагістралі-Південь» Олександр Онищенко.

За його словами, завдяки системі Topcon процес виконання земляних робіт проводиться фактично в автоматичному режимі з високою точністю та швидкістю. «Ця система управління виключає людський фактор, не допускає помилок, які вимагають додаткового часу на виправлення. Також вона не потребує високих вимог до майстерності машиніста. При виконанні земляних робіт уже немає потреби у додатковій техніці, зокрема у автогрейдері. Із системою Topcon ми також можемо відпрацьовувати влаштування шарів дорожньої основи із забезпеченням точності за висотними відмітками до 1,5 см», – розповідає Олександр Онищенко.

Нова технологія також скоротить час роботи працівників геодезичної служби, які займаються геодезичним забезпеченням та операційним контролем. «Зазвичай геодезисту необхідно повністю відпрацьовувати всю ділянку до початку та під час виконання робіт. З новим обладнанням уже не потрібно постійно стежити за роботою бульдозера та впродовж усього часу перевіряти точність та відповідність проектним відміткам. Геодезистам тепер залишається лише періодично здійснювати вибіркову перевірку», – додає Олександр Онищенко.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: