Понеділок, 05 квітня 2021 12:49

Що може нова важка БМП «Вавілон», яка розробляється для ЗС України

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, однією з перспективних вітчизняних розробок у сфері важкої бронетехніки є БМПВ «Вавілон», що розробляється ТОВ «Інженерна група «Арей» за державним оборонним замовленням.

БМПВ «Вавілон» – це важка бойова машина піхоти з гібридною силовою установкою, цифровою системою управління, броньовим і додатковим захистом не нижче 6 рівня за STANAG 4569 (захист від 30×173 мм БОПС (APFSDS-T) і 30x165 мм бронебійного снаряду типу AP-T на дистанції 500 метрів; протиосколковий захист: підрив 155 мм ОФС на дистанції 10 м). Повна бойова маса машини – 36 т. Екіпаж – 3 особи. Десант – 8 осіб.

Машина створюється на базі ходової танку Т-64. Інженерною групою «Арей» розробляється також варіант машини на базі ходової танку Т-84, а цифровий комплекс управління розробляється з урахуванням вимог щодо стандартизації та уніфікації ОВТ і може застосовуватись на інших зразках військової техніки.

Захищеність БМПВ «Вавілон» забезпечують особлива конструкція корпусу, який побудований за принципом рознесеного бронювання та модулі додаткового захисту із оригінальною бронезаливкою, захисними екранами і плитами «підкладки».

Конструкція корпусу включає:

броньовані ніші на надгусеничних полицях для розміщення обслуговуючих систем, тим самим підвищуючи стійкість до пробиття і його наслідків (спалахів, осколків і т.д.;

подвійний протимінний захист днища за рахунок енергомодулів тягових акумуляторних батарей і спеціальних захисних порожнин;

броньовану перегородку моторно-трансмісійного відділення;

внутрішню захисну конструкцію капсули.

Повідомляється, що макети корпусу успішно пройшли 5 етапів випробувань і витримали обстріли 30 мм снарядами з дистанції 200 м, кумулятивними і бронебійними підкаліберними 125 мм снарядами з дистанції 500 м.

Завдяки застосуванню гібридної силової установки досягається підвищена динамічність і маневреність БМПВ. До складу силової установки входить: двигун DEUTZ TCD16.0V8 та електромашини потужністю до 500 кВт. Потужність основного двигуна – 768 к.с.; разом з гібрибридним приводом – 1080 к.с.

Силова установка БМПВ «Вавілон» забезпечує роботу у наступних режимах: 1) робота від основного двигуна; 2) тільки електричний привід; 3) комбінований режим роботи, при якому динамічні характеристики шасі підвищуються за рахунок електромашин; 4) робота в режимі генераторної установки.

Здатність БМПВ «Вавілон» рухатись на електроприводі мінімізує теплові випромінювання і шумову помітність.

Для основних керуючих електронних систем передбачено дублювання механічними. Також є можливість використання тягових акумуляторних батарей та автономного енергоагрегату при виході з ладу основної силової установки.

Енергоагрегат, встановлений у кормовій частині машини, знаходиться в окремому броньованому відсіку. Живлення здійснюється від паливної системи машини, а вироблене тепло може використовуватись для обігріву машини або передпускової підготовки при запуску основного двигуна. На енергоагрегаті встановлено компресор кондиціонера, інтегрований у кліматичну систему. Енергоагрегат дозволяє забезпечити електроенергією всіх споживачів машини при непрацюючому основному двигуні, а також проводити зарядку основних і тягових акумуляторних батарей.

Озброєння БМПВ складається з 30-мм автоматичної гармати типу 2А42, спареного 7,62-мм кулемету, 12-мм кулемет типу НСВ, що встановлений на модулі виносного озброєння, автоматичний гранатомет типу УАГ-40 та ПТРК «Бар’єр».

БМПВ «Вавілон» оснащена стабілізованим панорамними приладами спостереження і прицілювання з телевізійними камерами, лазерним далекоміром та тепловізором. На баштовому модулі встановлюється комплекс виявлення лазерного випромінювання з системою постановки аерозольних завіс.

Баштовий модуль має можливістю перезарядки озброєння з середини бойового відділення.

Система управління озброєнням передбачає незалежну бойову роботу бойового модуля і модуля виносного озброєння. Командир і оператор-навідник мають можливість вибору управління модулями; передбачені команди «дубль».

Для підвищення ситуаційної обізнаності екіпажу та безпечного маневрування на машину встановлені камери кругового огляду.

БМПВ здатна долати водні перешкоди глибиною до 5 м (зі встановленим обладнання підводного водіння).

Для зниження стомлюваності екіпажу при довготривалому виконанні завдань, машину оснащено анатомічними кріслами, кліматичною і фільтраційною установками. Анатомічні крісла мають 5-точкові ремені безпеки, ніші для протигазів та дихальних апаратів, регулювання по висоті, кутах нахилу сиджень і підтримки спини. Три складених крісла утворюють спальне місце або ліжко для пораненого.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, установки інших варіантів ходової частини, функціонально-агрегатних відсіків, озброєння та інженерного устаткування дозволяє формувати машини різного призначення. Зокрема базове шасі БМПВ «Вавілон» може бути заміною шасі для САУ 2С3 «Акація», 2С1 «Гвоздика», зенітних самохідних установок ЗСУ-23-4 «Шилка», та ЗГРК 2С6 «Тунгуска».




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: