Середа, 31 липня 2024 13:50

Українська компанія розгорнула виробництво БПЛА в Словаччині

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, українська компанії Skyeton, яка виробляє розвідувальні комплекси ACS‐3 (Raybird‐3), запустила виробництво у Словаччині.

Засновник компанії Олександр Степура розповів, що в запуск уже інвестували 3,5 млн доларів.

Комплекси Raybird перебувають на озброєнні ЗСУ з 2018 року. Вартість одного комплексу, що складається з трьох літаків, переносної наземної станції керування, антенної системи, пускової установки, а також камери, фотоапарата, радарів, — $1,2 млн.

Raybird можуть перебувати у повітрі 28 годин і долати відстань до 2500 км на висоті до 4500 м. Лише п’ять компаній у світі можуть виробляти БпЛА зі схожими характеристиками, але їхні продукти значно дорожчі за український.

З лютого 2022 до травня 2024 року сили оборони України замовили у Skyeton понад 75 розвідувальних комплексів.

Виробництво безпілотників Raybird у Словаччині розпочалося навесні 2024 року — для нього компанія орендує приміщення на 1000 кв. м. У запуск виробництва інвестували $3,5 млн.

«Створили на випадок, якщо в Україні по нас прилетить», — говорить Олександр Степура.

Українські потужності Skyeton дозволяють виробляти приблизно 100 систем на рік, але завантажені держзамовленнями лише на половину.

Генштаб, за словами колишнього топменеджера Skyeton, оцінює потребу в системах, що здійснюють дальню розвідку, в 140 систем на рік.

Словацький завод здатний побудувати 25 розвідувальних систем на рік, а після закриття раунду інвестицій потужності будуть збільшені вчетверо. Під розширення Skyeton зараз залучає $15 млн інвестицій.

Через воєнний стан комплекси Raybird не можуть бути експортовані за кордон, а кінцева ціна обмежена 25% націнки. Окрім цього, у ціну неможливо вкласти витрати на розробку.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, завод у Словаччині не підпадає під ці обмеження, а також відкриває більше можливостей на світовому ринку.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: