Четвер, 21 грудня 2023 09:54

Чеські благодійники придбають 10 000 FPV-дронів для України

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, чеські військові та резервісти об’єднали зусилля аби придбати в рамках проєкту Nemesis 10 тисяч FPV-дронів для українських військових.

Благодійники та вихідці із силових структур Чехії заснували асоціацію Group D під покровительством головнокомандувача чеської армії Карела Ржехка для того щоб запустити збір на 10 тисяч дронів.

Росіяни зрозуміли важливість безпілотників на полі бою і нарощують їх виробництво під час війни. Роблять це у в’язницях і школах. Ми розуміємо, що треба якось реагувати», – розповідає інвестор і військовослужбовець резерву армії Ян Веверка.

Найближчими днями асоціація запустить публічний збір коштів під назвою Nemesis, в ході якого планують зібрати близько ста мільйонів крон, що еквівалентно 4,5 млн доларів.

У Чехії є і інші збори на допомогу Україні, але, за словами Ржехка, ініціатива Group D унікальна тим, що завдяки своїм солдатам вона точно знає, чого і де найбільше потребує українська армія.

«Оскільки асоціація має зв’язки з людьми в армії та активному резерві, вона здатна добре оцінити, що дійсно може мати стратегічний вплив. І дрони – один із випадків», – пояснив очільник чеської армії.

Головнокомандувач чеської армії пояснив, що учасники проєкту докладуть зусиль, щоб безпілотники були вироблені з урахуванням знань та побажань отриманих із України.

Асоціація також може перевірити, наскільки вибрані дрони стійкі до сигналів РЕБ.

За словами Ржехка, формування асоціації є вигідним і для чеської армії, оскільки, як і під час навчання українських військових у Чехії, вона також зможе набувати знань отриманих з російсько-української війни.

«Наші українські партнери готові ділитися з нами всім своїм досвідом, організовувати з нами професійні семінари, надавати нам безцінну для нас інформацію. Просто ніхто не дає вам цього. І якщо ви даєте комусь кілька тисяч дронів, це також має ефект», – каже Ржехка.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, також 19 грудня, чеські волонтери завершили збір коштів на закупівлю 1000 протитанкових гранатометів RPG-75M для 41-ї механізованої бригади ЗСУ.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: