П'ятниця, 22 вересня 2023 11:37

ЗСУ отримали круті бронемашини від країни з маленькою армією

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, бронемашини MaxxPro американського виробництва активно використовуються Силами оборони України на полі бою.

Дослідники порталу Oryx, які крім знищеної, пошкодженої та трофейної техніки на полі бою, фіксують також і оборонну допомогу, яку передають Силам оборони союзники України, оновили список озброєння та військової техніки, яку отримала Україна від Албанії.

Ця подія доволі непересічна, бо досі цей перелік виглядав наступним чином — дві машини швидкої допомоги Mercedes-Benz L 508D, а також боєприпаси — 7,62-мм кулі до стрілецького озброєння (лютий-березень 2022 року), а також 60-мм мінометні міни Type 63 (поставлені до травня 2022 року).

Тепер цей перелік доповнився 82-мм мінометними мінами й одразу 22 бронемашинами International M1224 MaxxPro, як стверджує портал Oryx, тож це вперше, коли Албанія передає Україні бронетехніку.

Наскільки суттєвою є така допомога можна судити за даними довідника Military Balance, який стверджує, що станом на 2022 рік в албанському війську було на озброєнні всього 40 таких бронемашин.

Щодо того, як ці машини опинилися в армії Албанії, то відповідь на це питання доволі просто можна знайти у відкритих джерелах.

Машини були поставлені країні Сполученими Штатами у рамках реалізації програми Excess Defense Articles (EDA — «надлишкового військового майна») та згідно з американсько-албанською угодою 2015 року.

Так, перші три MaxxPro у рамках угоди Албанія отримала у 2017 році, водночас через два роки, у 2019, відбулася офіційна передача масштабної партії у 37 одиниць цих машин.

Бронемашини International M1224 MaxxPro вже чудово знайомі Силам оборони України — сьогодні на озброєнні нашого війська перебуває сотні таких машин, які активно використовуються на передовій.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, бійці ЗСУ схвально відгукуються про цей бронеавтомобіль, відзначаючи його надійність, легкість в управлінні та швидкість.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: