Понеділок, 11 вересня 2023 10:03

СБУ показали новий вітчизняний дрон із дальністю 800 км

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, для того, щоб привернути увагу на збір на далекобійні дрони й СБУ доводиться трохи відкривати втаємничені розробки.

Служба Безпеки України розмістила нагадування про збір коштів на БПЛА під назвою «Морок», який має дальність польоту у 800 км та дозволить завдавати удари по ворогу на ще більшій глибині його тилу.

«Це буде чергова відповідь ворогу. Дальність польоту таких дронів - 800 км. Отже, бавовна від СБУ буде ще більш яскравою та несподіваною», - йдеться у повідомленні.

Загалом на пожертви планується створити 33 таких засобів «генерації бавовни» на що потрібно 60 млн грн. Таким чином один «Морок», можливо й за рахунок витрат на розробку, має вартість у 1,81 млн грн 49 243, тобто приблизно у 50 тисяч доларів.

Зазначимо, що оціночний діапазон вартості Shahed-136, який знаходиться у масовому виробництві складає від 20 до 50 тисяч доларів.

Також розміщені два фото, хоча й більше й нагадують рендер, але можуть пролити світло на деякі деталі самої конструкції такого літака-снаряда.

Попри доволі низьку якість зображень, з цілком зрозумілих причин, можливо розгледіти, що мова йде про БПЛА із двигуном внутрішнього згорання, який розміщений у хвості дрона.

Аеродинамічна форма дрона доволі дивна, бо попри те, що нагадує схему «качки», у дрона немає переднього горизонтального оперення, але є кіль, й таким чином мова йде про доволі рідкісну у дозвуковій авіації безхвосну схему.

І якщо у надзвуковій авіації така схема використовувалась доволі активно у 60-70-х роках, наприклад у винищувачі Mirage, лайнерах Concorde та Ту-144, а також розвідувальному SR-71 Blackbird, то на дозвукових літальних апаратах значно частіше використовується схема «качка» чи літаюче крило.

Але зрештою мова йде про, скоріш за все, рендер, який зовсім не обов'язково має відповідати реальному зразку. Тим паче, розкривати деталі конструкції для ворога.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, у цій ситуації важливіше те, що тема розвитку літако-снарядів для ударів по РФ активно розвивається та вже приносить свій важливий внесок у Перемогу.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: