П'ятниця, 08 липня 2022 14:00

Спрощення процедури державного нагляду (контролю) на водному транспорті

Міністерством інфраструктури України спільно з представниками бізнес-спільноти, Європейської Бізнес Асоціації та громадських організацій розроблено та видано наказ від 28 квітня 2022 року № 260 «Про затвердження уніфікованої форми акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сферах перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, небезпечних відходів морським і річковим транспортом та безпеки на морському та річковому транспорті (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості), та інших форм розпорядчих документів», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 24 червня 2022 року за № 693/38029.

Цей наказ встановлює чіткий та зрозумілий перелік питань, яким інспектори Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України (Адміністрації судноплавства) керуватимуться під час здійснення планових і позапланових заходів державного нагляду та контролю в рамках Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Крім того, переліки питань складені на основі видів господарської діяльності суб’єктів господарювання та об’єктів, що експлуатуються.

Такий розподіл значно спростить розуміння процесу перевірки як для самих суб’єктів господарювання, так і для інспекторів Адміністрації судноплавства.

Розподіл питань для перевірки на блоки має суттєво зменшити корупційний ризик неоднозначного трактування норм законодавства під час здійснення інспекторами Адміністрації судноплавства планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю), що у свою чергу спрямовано на спрощення ведення господарської діяльності.

Передбачено такі блоки питань для перевірки додержання вимог законодавства:

- державного підприємства «Адміністрація морських портів України»;

- державної установи «Держгідрографія»;

- українських судноплавних компаній, які експлуатують судна, що мають право плавання під Державним прапором України;

- річкових портів (терміналів) і портових операторів (стивідорних компаній/операторів терміналів), які проводять вантажні операції, обслуговування та зберігання вантажів, обслуговування суден і пасажирів у морських портах;

- власників (балансоутримувачів) гідротехнічних споруд;

- щодо режиму перебування в портах;

- щодо управління безпекою суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана із судноплавством;

- ліцензіатами у сфері перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, небезпечних відходів морським і річковим транспортом.

Міністерство інфраструктури України вживає вичерпних заходів для підвищення прозорості здійснення заходів державного нагляду (контролю), спрощення ведення господарської діяльності та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.​




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: