Вівторок, 03 серпня 2021 13:23

Повертаємо державі Реєстр документів моряків

Сьогодні, 3 серпня, відбувся спільний онлайн-брифінг Служби безпеки України, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства інфраструктури.

Кіберфахівці Служби безпеки України за сприяння Міністерства інфраструктури викрили незаконну схему оформлення дозвільних документів моряків, яка приносила організаторам до $150 млн на рік.

Державний реєстр документів моряків фактично потрапив у руки приватних осіб.

За оцінками СБУ інформаційна система та реєстр були остаточно перенесені на приватні сервери наприкінці 2019 — на початку 2020 року. Отримавши повний доступ до напрацьованої роками бази, зловмисники могли змінити, знищити або зашифрувати дані. Це стало предметом шантажу на випадок намагань держави припинити схему.

Одним із найскладніших завдань для правоохоронців стало виявлення місцеперебування серверних потужностей, які обслуговували Реєстр. Вони розміщувались в одному з великих та відомих датацентрів.

Наразі сервери вилучені Службою безпеки України. Команда фахівців Мінцифри та Мінінфраструктури працює над поверненням Реєстру державі та відновленням доступу моряків до основних онлайн-сервісів.

«Ситуація наразі непроста. Відновити прозору роботу системи на державних потужностях та у необхідному морякам обсязі, ми наразі не готові. Сподіваємося, що за допомоги команди Міністерства цифрової трансформації нам вдасться відновити онлайн-сервіси через 1,5 — 2 місяці.

Паралельно ми працюємо над іншими заходами для покращення становища українських моряків. Зокрема, за підтримки USAID/UK aid проєктом "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" ми плануємо запустити з 1 вересня експеримент із використання міжнародної системи тестування CES 6.0», — розповів під час брифінгу Юрій Васьков, заступник Міністра інфраструктури України.

Наразі триває робота за напрямами:

◾ На час зупинки онлайн-сервісів для моряків працює тимчасове рішення — Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків проводить верифікацію у ручному режимі. Щодня опрацьовується близько 150-200 звернень.

◾ Проводяться необхідні кадрові зміни. Визначено переможця конкурсу на посаду голови Морської Адміністрації й після проходження усіх необхідних процедур відбудеться його призначення.

◾ Протягом 3-х місяців повною мірою запрацює закон № 3944 про скасування обов'язкової атестації моряків. Наразі Кабінет Міністрів України напрацьовує та приймає необхідні нормативно-правові акти.

◾ Рішенням Міністерства інфраструктури було продовжено термін дії документів моряків до кінця року. Це актуально для тисяч українських моряків, які перебувають у рейсі або на березі, і термін дії документів у яких завершився з березня 2020 року, коли почалась пандемія, або пізніше.

◾ Міністерство інфраструктури активно співпрацює з Офісом простих рішень та результатів для розробки нормативно-правових актів для розвитку морської галузі.

Нагадаємо, що раніше Міністр інфраструктури Олександр Кубраков ініціював реформу у сфері підготовки та дипломування моряків. Було презентовано план вдосконалення державних сервісів, який передбачає боротьбу з корупцією, ліквідацію схем, кадрове очищення та імплементацію цифрових рішень.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: