Вівторок, 28 травня 2024 13:52

Мінімізація корупційних ризиків в органах місцевого самоврядування: презентовано Методологію

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу у партнерстві з UNDP в Україні презентує Методологію оцінки корупційних ризиків у діяльності органів місцевого самоврядування.

“Ми послідовно працюємо над тим, щоб громади мали інструменти для розбудови антикорупційної інфраструктури. Зокрема йдеться про експертну підтримку та цифрові рішення. Це ключове для забезпечення прозорого та підзвітного відновлення. Головна мета нашої роботи з органами місцевого самоврядування – дати їм можливості попереджувати корупційні ризики, залучати інвестиції, відповідати найкращим практикам прозорості. Розроблений посібник є важливим для досягнення цієї мети на місцях. Вдячний нашим партнерам за постійну підтримку корисних ініціатив на шляху до розбудови кращої України”, – заявив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Методологія охоплює ключові сфери роботи органів місцевого самоврядування та дає покроковий алгоритм оцінки корупційних ризиків та можливих правопорушень у цих сферах.

У першу чергу йдеться про містобудування, земельні відносини, управління нерухомим комунальним майном, публічні закупівлі, антикорупційні заходи, соціально-економічну інфраструктуру.

“Відновлення України у воєнний час та пост-конфліктний період висуває на перший план значення міцної та ефективної місцевої влади. Українські громади щоденно стикаються з надзвичайними викликами, які вимагають не лише невпинної роботи на збереження життя та захист громадян, але й цілеспрямованих зусиль для відбудови інфраструктури та соціальної сфери, а відтак мають бути непохитними в своєму прагненні до прозорості та підзвітності. У ПРООН ми пишаємося тим, що можемо підтримувати Україну в розробці механізмів, які допоможуть мінімізувати корупційні ризики і посилити прозорість на місцевому рівні, забезпечуючи тим самим стійкість та добробут її народу у довгостроковій перспективі» – підкреслив Яко Сільє, Постійний представник UNDP в Україні.

У посібнику представлено:

  • методологію оцінки корупційних ризиків у діяльності органів місцевого самоврядування;

  • настанови з написання звіту за результатами проведеного оцінювання;

  • концепцію розробки програмного документу територіальної громади у сфері запобігання корупції, зокрема Плану доброчесності, Антикорупційної програми або іншого документа.

“Успішний досвід проведення оцінювання доброчесності в “Містах доброчесності” проєкту EUACI підтвердив цінність розробки цього інструменту. Разом з Міністерством відновлення та ПРООН ми продовжуємо працювати над мінімізацією корупційних ризиків у діяльності органів місцевого самоврядування. Вона покликана посилити спроможність органів місцевого самоврядування розробити та впровадити механізми запобігання корупції, а також підвищити довіру громадян до місцевої влади”, – наголосив Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС.

Методологія буде корисною для керівників громад та органів місцевого самоврядування, антикорупційних уповноважених та інших посадовців на місцях, громадськості, що прагнуть мінімізувати корупційні ризики у роботі ОМС.

Завантажити посібник можна за посиланням.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: