П'ятниця, 26 квітня 2024 11:10

Місцева статистика: формування політики відновлення та розвитку громад, що базується на даних

Мінінфраструктури за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») провели форум з місцевої статистики «Формування політики відновлення та розвитку територій і громад, що базується на даних».

Захід був спрямований на обмін думками та досвідом між центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями, донорською та експертною спільнотою, а також громадянським суспільством щодо формування сучасної системи статистики на рівні територіальних громад та підготовки Концепції формування місцевої статистики в Україні.

Одним з ключових принципів відновлення регіонів та громад мають бути управлінські рішення в основі яких, якісні верифіковані дані. Команда Міністерства системно працює над впровадженням цифрових рішень та вдосконалення процесів збору інформації. Тому з минулого року вже розпочато роботу над впровадженням цифрового інструменту реалізації державної політики регіонального розвитку – Геоінформаційна система регіонального розвитку (ГІС), в основу якої закладено європейський досвід збору показників соціально-економічного розвитку. Оновлені індикатори системи гармонізовані з показниками систем європейських країн, і це дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС.

ГІС система стане основою для місцевої статистики, над якою наразі працює Міністерство відновлення спільно з Держстатом та Мінцифрою та міжнародними партнерами. Подібного інструменту в держави ще не було.

«Спільно з Мінцифрою та Держстатом сьогодні ми розпочали важливу реформу, яка дозволить вперше в історії запровадити місцеву статистику в Україні. Це ще один ключовий етап процесу цифрової трансформації держави, який тепер стосується регіонального та місцевого рівня.

Місцева статистика дасть змогу підвищити ефективність управління та моніторингу розвитку територій. Чітке розуміння локальних проблем, сильних та слабких сторін соціально-економічного розвитку регіонів та громад сприятиме швидкому відновленню та забезпечить прозоре використання фінансових ресурсів», — зазначив віце-прем'єр -міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Розроблення концептуальних засад запровадження місцевої статистики передбачено Дорожньою картою децентралізаційної реформи (Планом заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні до 2027 року), яка була ухвалена Урядом у березні 2024 року.

«Завдяки реформі децентралізації ми посилюємо стійкість українських громад. Водночас, децентралізація має йти далі – до громадян. Кожен мешканець громади має право подивитися на стратегічний документ місцевого або національного рівня за конкретними індикатором та фінансовими показниками оцінити успішність роботи міського голови. очільника області, чи центрального уряду. Маємо дати прозору рамку та можливість ефективніше і швидше приймати обґрунтовані та виважені рішення для покращення якості життя мешканців та забезпечення розвитку територій», – зазначила Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Щиро вдячні нашим міжнародним партнерам за підтримку у складний для України час. Об'єднавши зусилля ми забезпечимо якісне відновлення та розвиток громад, що сприятиме соціально-економічному розвитку України.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: