Четвер, 11 квітня 2024 15:15

У Литві відбувся Міжнародний транспортний діалог високого рівня задля відновлення України

10 квітня у Литві відбувся Міжнародний транспортний діалог високого рівня. Участь у заході взяли міністри транспорту з понад 20 країн, представники Європейської Комісії, міжнародних фінансових інституцій.

Учасники форуму домовилися про посилення підтримки відновлення України та заявили про спільне прагнення розвивати нові логістичні маршрути та стратегічні зв'язки з Україною.

Символічно, що захід відбувся напередодні саміту та бізнес-форуму Ініціативи трьох морів (Three Seas Initiative - 3SI), в якому наразі головує Литва. Підтримка України є одним з ключових пріоритетів зовнішньої політики Литви.

Участь у роботі форуму взяв заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний.

«Масштабні руйнування транспортної інфраструктури, спричинені агресією росії, вимагають нових підходів до відбудови. Прозорі та ефективні правила, максимальна цифровізація процесів посилюють довіру громадськості та міжнародних партнерів до України, а також сприяють збільшенню інвестицій та донорських внесків у відбудову галузі. Команда Міністерства спільно з міжнародними партнерами активно працює над розробкою і впровадженням нових цифрових продуктів у сфері транспорту, спрощуючи процедури та знижуючи корупційні ризики за рахунок прозорості і підзвітності державних послуг. Вдячні партнерам за підтримку України на шляху діджиталізації транспортної галузі», — сказав Анатолій Комірний.

Як зазначив генеральний секретар Міжнародного транспортного форуму Янг Тей Кім, відновлення України та відбудова її національних, регіональних та глобальних транспортних зв'язків буде довгим шляхом. Транспортний діалог, який відбувся в Литві, покликаний спростити цей шлях за допомогою конкретних зобов'язань. Також він підкреслив необхідність залучення до CIG4U країн Латинської Америки та висловив готовність працювати у цьому напрямку.

За підсумками зустрічі в Тракаї 24 країни прийняли спільну заяву, в якій підкреслили необхідність збільшення міжнародної підтримки для вирішення нагальних потреб української транспортної системи. Країни також підкреслили, що CIG4U має діяти як інформаційний центр для координації довгострокових зусиль, спрямованих на відновлення та розвиток транспортної інфраструктури України.

Міжнародний транспортний форум при ОЕСР є міжурядовою організацією, що об'єднує 66 країн-членів іі охоплює всі види транспорту.

Нагадаємо, що у грудні 2023 року в Києві Литва, Швеція, Канада та Україна запустили CIG4U — платформу для співпраці та підтримки України під егідою Міжнародного транспортного форуму (МТФ). Платформа дозволяє країнам обмінюватися актуальною інформацією про нагальні потреби транспортної системи України, а також робити внесок у довгострокові проєкти з відновлення країни. Наразі в Україні за сприяння Литви, Канади та Швеції вже реалізуються перші проекти МФТ у автомобільній, залізничній та інших галузях.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: