Понеділок, 28 червня 2021 12:53

МАЗи продаватимуться в Україні без спецмита

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Торговий Дім «МАЗ-Україна» домігся призупинення рішення про введення 35% -ої мита на МАЗи

Окружний Адміністративний Суд Києва задовольнив клопотання Торгового Дому «МАЗ-Україна» і зупинив дію рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі N 486/2021 / 4411-03 «Про встановлення фактів дискримінаційніх та недружніх Дій з боку Республики Білорусь відносно законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України - підприємств автомобілебудування та застосування адекватних заходів у відповідь «в частині запровадження спеціального мита щодо імпорту в Україну товару походження із Республики Білорусь».

Таким чином, «МАЗ-Україна» з 06.05.2021 року має право продовжувати імпорт в Україну всіх категорій транспортних засобів без застосування до них спеціального мита 35%.

Однак, поки що таку індульгенцію від рішення Міжвідомчої комісії отримали лише автомобілі та автобуси МАЗ.

Показово, що ПІІ «МАЗ-Україна» змогло переконати ОАС Києва в тому, що дії Міжвідомчої Комісії суперечать відразу кільком положенням, зокрема статті 2, 8, 19 Договору про ЗВТ, статті XIX ГАТТ 1994 статті 3 Договору СОТ про захисні заходи, пункту 2 статті 275 Митного кодексу України, Закону України «Про застосування спеціальніх заходів щодо імпорту в Україну».

Крім того, в судовому рішенні звучить і «очевидність протиправного рішення» МК та порушення прав та інтересів ТД «МАЗ-Україна».

Таким чином, дистриб'ютор МАЗа вперше в історії України зміг домогтися зупинки дій спецмита за рішенням Міжвідомчої Комісії та продовжить вільно імпортувати автомобілі в Україні.

Як прогнозують джерела, близькі до імпорту білоруських товарів, найближчим часом будуть оприлюднені аналогічні рішення і щодо інших білоруських виробників автотехніки.

Нагадаємо, що Міжвідомча Комісія з міжнародної торгівлі, з ініціативи ряду українських виробників, прийняла рішення N 486/2021 / 4411-03 про введення 35% -ого спецмита на цілий ряд вантажних автомобілів і автобусів, походженням з Республіки Білорусь через 10 днів після опублікування.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, тобто, фактично з 02.05.2021 року вже діяв режим спецмита на МАЗи.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: