Понеділок, 09 травня 2022 08:49

Скільки катерів «Раптор» потопили «Байрактари» за перший тиждень травня

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, кількість швидкісних патрульних катерів проекту 03160 «Раптор», які ЧФ РФ втратив у травні може сягати 5 одиниць.

До такого висновку можна дійти аналізуючи відео, які були поширені військовими 2-го та 8-го травня.

В першому відеоролику, який опублікував Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показано влучання в два «Раптори».

Перший катер був знищений о 4 годині 38 хвилин прильотом високоточного боєприпаса в лівий бік носової частини катеру. При тому сам катер був із вимкнутими двигунами і не рухався.

Другий катер із ролика Залужного отримав влучання (траекторію прильоту боєприпаса не вдалося виявити) о 4 годині 51 хвилині. При тому катер перебував у русі і здійснював маневр з повороту ліворуч.

8 травня 2022 ВМС України опублікували ролик, у якому показано знищення трьох ворожих катерів.

Порівняння кадрів трьох влучань з нового ролика дають підстави припускати, що військові моряки продемонстрували влучання, які не були показані раніше. На відео ВМСУ відсутні дані про дату та час зйомок.

Перший катер з нового відео отримав приліт в лівий борт і при тому був у русі прямо.

Другий катер з відео ВМСУ отримав влучання в правий борт і при тому теж був у русі.

Третє влучання, яке показали моряки було у нерухомий катер, але на відміну від відео Залужного, тут ракета влучила в лівий борт.

Таким чином, можна припустити, що всі 5 епізодів це різні влучання у різні катери.

Загалом Росія побудувала, за відкритими даними, 17 одиниць таких катерів. З них на Чорноморському флоті служило 7 одиниць, а ще один «Раптор» був на Каспійській флотилії.

Тож у РФ може лишатися на Чорному морі лише 1 справний катер і можливість перекинути ще один з Каспію.

Втім, достеменно невідомо наскільки серйозні пошкодження були завдані кожному із підбитих катерів, чи затонули вони і якою є доля екіпажу. Не виключено, що РФ може спробувати відновити катери.

Але для цього необхідно буде здійснити пошуково-рятувальну операцію в районі, який перебуває під загрозою нових ударів українських Bayraktar TB2.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, знищення «Рапторів» за допомогою Bayraktar TB2 це перші у воєнній історії перемоги безпілотних апаратів на морськими бойовими одиницями.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: