Вівторок, 23 липня 2024 16:57

Автопарк ЗСУ поповнили два десятки абсолютно нових типів транспорту

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, впродовж першої половини 2024 року Міноборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у Збройних силах України понад 20 зразків спеціальної легкої автомототехніки.

Допуски отримали не тільні наземні машини з колісною та гусеничною ходовою, але й техніка для виконання завдань на воді. Це практично утричі більше, аніж за весь 2023 рік, коли парк ЗСУ поповнили сім зразків легкого транспорту.

Окрім вітчизняних машин, до переліку кодифікованих зразків входить продукція відомих виробників всюдихідної легкої автомототехніки зі США, Азії та Європи.

Зокрема, серед нових зразків є багі, мотоцикли з електродвигунами та двигунами внутрішнього згорання, чотири- та шестиколісні квадроцикли й гексоцикли.

Вперше у нинішньому році для потреб підрозділів сил оборони кодифіковано гідроцикли. Цей транспорт для пересування по воді буде використовуватися як на внутрішніх водоймах – озерах, річках, водосховищах, так і в прибережній морській акваторії.

Спектр застосування таких транспортних засобів на фронті є досить широким.

Легкий всюдихідний автомототранспорт використовують для переміщення особового складу та вантажів в умовах складного рельєфу місцевості та відсутності доріг, для евакуації поранених, логістичного забезпечення позицій на передньому краї, ведення розвідки або як мобільні вогневі точки.

Розширюється номенклатура роботизованих машин. За словами першого заступник міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, на «нулі» воюватимуть роботи. Останнім часом роль безпілотних наземних та повітряних комплексів на полі бою стрімко зростає.

Транспортні засоби з дистанційним керуванням розроблені для виконання широкого спектра завдань. Це ударні, розвідувальні, інженерні, логістичні та евакуаційні машини.

Такої техніки на передовій дедалі буде більшати. На одному з полігонів ЗСУ проводяться випробування нового покоління роботів, з-поміж яких є дрони-розвідники, дистанційно керовані кулемети на турелях, роботи-сапери, наземні роботи-логісти тощо.

Відповідно до інформації Головного управління забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння та військової техніки, процедура отримання номенклатурного коду НАТО для нового зразка озброєння і військової техніки (ОВТ) спрощена до 10 днів.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, зразки ОВТ вітчизняного виробництва, які пройшли кодифікацію, дозволено закуповувати за кошти державного бюджету.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: