Четвер, 26 жовтня 2023 10:02

Європарламент планує передати Україні 150 конфіскованих бронемашин

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, в Європейському парламенті обговорюють можливість передати Україні конфісковану бронетехніку.

Ідею запропонував депутат Європейського парламенту від Нідерландів Барт Гротгюйс.

Наприкінці минулого року військова місія ЄС IRINI, покликана запобігати порушенням ембарго ООН на постачання зброї до Лівії, перехопила вантажне судно MV Meerdijk біля берегів Південної Африки.

Судно перевозило 41 броньований всюдихід типу BATT UMG з заводу в Об’єднаних Арабських Еміратах до Бенгазі – прибережного лівійського міста, яке контролюють не визнані міжнародною спільнотою сили генерала Халіфи Хафтара.

Вантаж вилучили й передали на зберігання на склад біля французького Марселя.

Там загалом зберігаються щонайменше 146 військових транспортних засобів, що прямували до Лівії в порушення санкцій ООН.

Гротгюйс вважає, що цю бронетехніку Євросоюз має передати Україні. Його підтримують кілька впливових депутатів Європарламенту, зокрема Гі Верхофстадт.

«Конфісковані транспортні засоби – це велика удача для місії IRINI, справедливо й необхідно, щоб ми якнайшвидше передали це обладнання Україні.

Війна в Україні перетворюється на війну на виснаження, і передача майже 150 машин буде дуже чітким сигналом для Росії, що Європа хоче йти до кінця», – сказав євродепутат.

Речник IRINI підтвердив RTL Nieuws, що передання захоплених транспортних засобів Україні є юридично можливим, й остаточне рішення щодо цього має ухвалити Європейська рада.

Йдеться зокрема про партію в 41 бронеавтомобіль BATT UMG, виготовлених в ОАЕ, котрі у жовтні 2022 року намагалось доставити до Лівії судно MV Meerdijk.

Варто зазначити, що бронеавтомобілі BATT UMG вже стоять на озброєнні українських Збройних Сил.

У черні минулого року стало відомо, що американська компанія The Armored Group отримала замовлення приблизно на 23,2 мільйона доларів.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, замовлення включало 100 автомобілів BATT UMG, які мали доставити неназваній східноєвропейській країні.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: