Середа, 28 червня 2023 12:44

ВМСУ показали відзначений нагородами катер «Кентавр-ЛК»

Вони рятували побратимів, брали участь у звільненні півдня України та зазнали ураження російською ракетою. Екіпаж катера з нетерпінням чекає на завершення ремонту, аби знову виконувати поставлені завдання, наближаючи перемогу.

Про це йдеться у відеосюжеті телерадіостудії Міністерства оборони України «Бриз».

У сюжеті катер ідентифікується, як третій за загальною чергою будівництва катер проєкту, що має заводський номер 01037. На відео добре видно нанесені на ходовій рубці десантного катера відзнаки бойових досягнень, які були введені у Військово-Морських Силах у 2022 році.

Зокрема ми бачимо, що цей катер входить до складу дивізіону, що нагороджений Почесною відзнакою «За мужність та відвагу». Катер брав участь у морському бою, здійснив 6 успішних висадок (або евакуацій) десанту на берег, що контролюється ворогом, виставив 7 мінних загороджень, а також провів пошуково-рятувальну операцію в бойових умовах.

ВМСУ показали відзначений нагородами катер типу Кентавр-ЛК

Варто зазначити, що історія катер типу «Кентавр-ЛК» доволі не проста. Почалася вона з підміни виробником одного проєкту на інший, супроводжувалася постійними проблемами та закінчилася судовими вироками й численними доробками конструкції.

Нагадаємо, що слідство встановило, що посадовці Міноборони, у змові з керівництвом ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», фактично підмінили у Державному оборонному замовленні розроблений державним ДПЦК проєкт десантних катерів (проєкт 58181 «Кентавр») на, розроблений тоді ще ПАТ «Завод «Ленінська Кузня», проєкт 58503 «Кентавр-ЛК».

При цьому було встановлено, що проєкт 58503 не відповідав оперативно-тактичним вимогам в частині показників нормальної водотоннажності, осадки, максимальній швидкості та висоті надводного борту, що було обумовлено багатьма помилками та некоректними технічними рішеннями в ході розробки технічного проєкту, які потягли за собою значне збільшення маси конструкцій, що створювало передумови загибелі катерів навіть у результаті навігаційних пошкоджень.

У липні 2021 року, були повідомлені про підозру та згодом заарештовані судом голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра та колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський і два директори Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

А 23 листопада 2021 року був винесений перший вирок – до 5 років позбавлення волі за недбале ставлення до військової служби було засуджено ексдиректора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони полковника Андрія Араптанова, який уклав угоду про визнання винуватості.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: