Понеділок, 06 грудня 2021 12:35

Співпраця з європейськими партнерами та закупівлі у сфері водного транспорту

02 грудня 2021 року відбувся робочий семінар «Політика публічних закупівель за критерієм ціна/якість». Захід був організований спільно Міністерством інфраструктури України та Посольством Королівства Нідерландів в Україні.


Мета семінару – обмін досвідом і кращими практиками закупівель у сфері інфраструктурних проєктів, які поширені в Нідерландах.
Для галузі водного транспорту в Україні, де є великий державний сектор, у питаннях ефективності освоєння коштів дуже велике значення має не тільки ціна, а і якість виконання інфраструктурних замовлень (особливо на стратегічних об’єктах), покращення процесів торгів, оптимізація часу на здійснення закупівель (цей фактор інколи буває вирішальним, адже капітальні роботи на об’єктах річкової інфраструктури залежать від температурних режимів і міжнавігаційних періодів). Особливо це стосується великих замовлень, таких як капітальні ремонти судноплавних шлюзів і реконструкція причальних споруд.
Експертами у цій дискусії від Нідерландів виступили представники Агентства громадських робіт та управління водними ресурсами Міністерства Інфраструктури та Довкілля Королівства Нідерландів Тім Бойкема (Tim Beukema), Роб Петерс (Rob Peters), Марк Зваан (Mark Zwaan), а активними учасниками семінару – представники Мінінфраструктури, Мінфіну, Мінекономіки, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Торгово-Промислової Палати України, CoST Ukraine, проєкту технічної допомоги ЄС «Сприяння транспортному розвитку річки Дніпро», керівник ДП «Прозорро», спеціалісти із закупівель державних галузевих підприємств ДП водних шляхів «Укрводшлях», ДП «Адміністрація морських портів України» та ДП «Адміністрація річкових портів».

Під час семінару було презентовано інформацію про Агентство громадських робіт та управління водними ресурсами Міністерства Інфраструктури та Довкілля Королівства Нідерландів, зроблено огляд політики публічних закупівель в Королівстві Нідерланди (принципи публічних закупівель в ЄС, правила ЄС стосовно закупівель, законодавча база та практика закупівель), представлено аналітику від CoST Ukraine щодо проведених закупівель державними підприємствами водного транспорту за період 2017-2021 років, розглянуті питання щодо державно-приватного партнерства (основи ДПП у Нідерландах, законодавча база закупівель у проєктах ДПП, практика ДПП закупівель у Нідерландах), обговорено питання використання критерію «ціна/якість».
Не зважаючи на вимушений змішаний формат заходу через карантинні обмеження, відбулась активна дискусія, під час якої були висвітлені проблеми, з якими зіштовхуються замовники торгів, обговорення відмінностей між системами закупівель, які застосовуються в Нідерландах і в Україні.
Сподіваємось на подальший плідний діалог щодо покращення системи державних закупівель з урахуванням сучасних потреб ринку та обміну досвідом з європейськими колегами.

З презентаціями семінару можна ознайомитись тут

Закупівлі в галузі водного господарства (обрані підприємства) 2017-2021

Procurement policy