Четвер, 22 липня 2021 14:36

СБУ за сприяння Міністерства інфраструктури зупинили злочинну схему оформлення документів моряків

Фахівці Служби безпеки України викрили незаконну схему оформлення дозвільних документів моряків. Слідчі дії здійснюються за сприяння Міністерства інфраструктури України.

«Я вдячний Службі безпеки України, яка здійснила складну операцію із викриття злочинних схем, які руйнували морську галузь зсередини.

Забезпечення прав моряків, припинення корупційних схем у питаннях їх сертифікації є пріоритетом нашої команди.

Паралельно ми працюємо над удосконаленням системи дипломування спільно із Мінцифрою та проєктом TAPAS, запроваджуємо експеримент із використання міжнародної системи тестування CES 6.0, напрацьовуємо системні рішення із парламентарями», — заявив Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Що встановлено в результаті масштабної спецоперації?

◾ Доступ до Державного реєстру та інформаційних ресурсів отримали сторонні приватні особи. Функціонувала злочинна схема продажу дозвільних документів моряків, неправомірну вигоду від якої оцінюють у 150 млн доларів щороку.

◾ До протиправної діяльності були залучені колишні та діючі службові особи, а також агенти – представники крюїнгових та морських агенцій. Посередники забезпечували позитивний результат тесту та отримання документів без необхідності відвідувати навчання чи проходити медичні обстеження. Від моряка залежно від посади вимагали 3-8 тис. доларів. Також створювались штучні перешкоди для тих, хто намагався отримати послуги в обхід корупційної схеми.

◾ Під час обшуків у Державній службі морського та річкового транспорту України, Інспекції з питань підготування та дипломування моряків, інших державних і приватних підприємствах було виявлено та вилучено речі та документи, які підтверджують незаконну діяльність причетних осіб.

Реформа у сфері підготовки та дипломування моряків неможлива без подолання корупції. Спільні зусилля Міністерства та правоохоронних органів спрямовані на ліквідацію схем та кадрове очищення державної служби від причетних до порушення закону.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: