Четвер, 01 липня 2021 14:26

З 1 вересня стартує експериментальний проєкт з CES-тестування моряків

Він дозволить українським морякам підтверджувати кваліфікацію завдяки комп’ютерному тестуванню. Кабінет Міністрів України прийняв відповідну Постанову та затвердив Порядок реалізації проєкту.

«Використання такого методу оцінки знань дозволить мінімізувати людський фактор та усунути корупційні ризики.

Результати тестування та сертифікат формуються автоматично та передаються до інформаційно-телекомунікаційної системи. Додатковим запобіжником є те, що фізичний процес іспиту записується за допомогою аудіо- та відеотехніки.

Ми сподіваємося, що експеримент буде успішним і ми запровадимо CES-тестування як основний метод сертифікації українських моряків», — розповів Юрій Васьков, заступник Міністра інфраструктури України.

У рамках експерименту буде використовуватися система комп’ютерного тестування Crew Evaluation System (CES) 6.0, розробником якої є норвезька компанія «Seagull Maritime AS». CES-тест є одним із найбільш розповсюджених у світі, використовується понад 25 років у більш ніж 350 світових компаніях. Система містить понад 6500 запитань зі множинним вибором варіантів відповіді та відповідає стандартам Міжнародної конвенції про підготовку й дипломування моряків та несення вахти 1978 року.

Як буде проходити експериментальне комп’ютерне тестування?

Перелік тестових запитань, варіанти відповідей розміщуються на офіційному сайті Морської адміністрації.

Тестування відбувається на спеціальних автоматизованих робочих місцях — для уникнення зовнішнього втручання в процес та відсутності доступу випускника/моряка до інформаційних ресурсів мережі Інтернет.

Під час проходження іспиту використовуються технічні засоби контролю, у тому числі аудіо- та відеофіксація. Матеріали записів зберігаються в Морській адміністрації протягом шести місяців. У разі оскарження результатів тестування, копії записів процесу надаються на запит випускника/моряка.

Тест вважається успішно складеним, якщо випускник/моряк надав правильні відповіді на 70 % запитань або більше.

Одразу після закінчення іспиту студента/моряка ознайомлюють із результатами. Система автоматично формує сертифікат, голова ДКК завіряє його за допомогою електронно-цифрового підпису. Кожен сертифікат автоматично зберігається в системі в електронному вигляді, а випускник/моряк отримує його на місці в паперовому вигляді.

Випускнику, який успішно склав тестування, отримав документ про освіту та виконав вимоги Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядку їх присвоєння видається Протокол засідання ДКК.

Нагадаємо, що нещодавно в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30» команда Міністерства інфраструктури України презентувала план першочергових заходів із вдосконалення державних сервісів для моряків та шляхів попередження корупційних ризиків у галузі. Одним із першочергових завдань у галузі було визначено перезавантаження системи сертифікація та атестація моряків.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: