Вівторок, 25 червня 2024 11:57

Мінвідновлення впроваджуватиме другий компонент програми допомоги ЄС «Ukraine Facility»

В межах механізму «Ukraine Facility» Кабінет Міністрів затвердив План України — із завданнями відновлення, реформами та індикаторами їх виконання. Це офіційний документ, який визначає умови отримання допомоги.

Цей план остаточно ухвалений Радою ЄС.

Програма макрофінансової допомоги ЄС «Ukraine Facility» складається з 3 компонентів:

● 1-й компонент – гранти та позики на виконання Плану відновлення України;

● 2 й компонент – залучення приватних та державних інвестицій під бюджетні гарантії;

● 3-й компонент – технічна допомога для забезбечення проведення реформ, наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

В березні поточного року Україна отримала 4,5 млрд євро і в кінці квітня ще 1,5 млрд євро з передбачених 6 млрд євро. Загалом цього року уряд України розраховує залучити 16 мільярдів євро.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури бере участь у впровадженні другого компоненту програми — «Ukraine Investment Framework», який передбачає надання гарантій та грантів на суму 8 млрд євро. Очікується, що протягом наступних років реалізація цього компоненту дозволить залучити в Україну до 40 млрд євро державних і приватних інвестицій.

Бюджетні гарантії від України можуть отримати:

● міжнародні організації або їхні агентства;

● Європейський інвестиційний банк або Європейський інвестиційний фонд;

● органи публічного права, включаючи організації держав-членів ЄС;

● органи приватного права, що мають місію надання державних послуг, включаючи організації держав-членів, за умови надання їм належних фінансових гарантій.

Залучені інвестиції будуть спрямовані на розвиток малих та середніх підприємств, відбудову та розвиток критичної інфраструктури, впровадження оновленої Державної Стратегії регіонального розвитку, яка передбачає комплексне відновлення громад та посилення їх спроможності, реформування житлової політики, зокрема, через розробку Закону України "Про основні засади житлової політики" та опрацювання Національної житлової стратегії.

«Розроблений як гнучкий інструмент, адаптований до безпрецедентних викликів підтримки України, що перебуває у стані війни, «Ukraine Facility» забезпечує при цьому передбачуваність, прозорість і підзвітність фондів. Реалізація цієї програми та виконання Плану України, який є невід'ємною частиною «Ukraine Facility» має закласти фундамент для відновлення та європейської інтеграції України, а також забезпечити внутрішню трансформацію держави, реалізацію економічних реформ та стимулювати розвиток пріоритетних секторів економіки» — наголосив виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: