Середа, 08 травня 2024 14:14

Налагоджуємо співпрацю з Єврокомісією щодо регіональної політики та управління європейськими інвестиційними фондами

В останньому дослідженні Transparency International Ukraine щодо стану прозорості міст під час повномасштабної війни, загальний рівень прозорості у 2023 році становить 42,3%.

Дослідження глобальної антикорупційної організації ґрунтується на аналізі 70 міст, додатково оцінили ще 10 муніципалітетів, наближених до лінії фронту.

Попри виклики війни, 5 містам вдалося здійснити значний прогрес – Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль – лідери року в частині прозорости. Частково прозорі – 23 міста, 52 — непрозорі.

В цілому у 2023 році міські ради доволі успішно реагували на виклики війни – вчасно публікували актуальні списки укриттів, поширювали інформацію про роботу бізнесу в умовах воєнного стану, розробляли програми економічного і соціального розвитку.

Серед 70 міських рад, які брали участь у дослідженнях 2022 та 2023 років, 30 покращили свої рівні прозорості на 5% і більше. Водночас 65% міст — залишаються непрозорими. Вони обмежували мешканців у доступі до інформації про поточну діяльність ОМС та її рішення.

Transparency International Ukraine додали до індикатору прозорості питання місцевої статистики. Це один з пріоритетних для Міністерства напрямок, над яким ведеться робота у форматі робочої групи спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Державною службою статистики України, міжнародними експертами.

Команда працює над створенням того базового механізму для місцевої статистики на основі Геоінформаційної системи моніторингу й оцінки регіонального розвитку, який забезпечить повний цикл реалізації регіональної політики. Частина даних буде генеруватися в системі ГІС, як основа місцевої статистики, але інформація буде автоматично збиратись і з інших реєстрів. Це також підтримується і нашими європейськими партнерами в рамках євроінтеграційних зобов'язань України.

Ведеться робота над закріпленням обов’язковості використання на законодавчому рівні екосистеми DREAM для всіх проєктів відновлення та модернізації. Після чого важливо додати її в оцінку критеріїв і наповненість досліджень Transparency International. Наразі екосистема працює в тестовому режимі та містить понад 4000 проєктів від громад.

На завершальному етапі розробка закону «Про засади відновлення України» який створить підґрунтя для посилення ролі громадського контролю над процесами відновлення та стимулюватиме міжнародне співробітництво на рівні держави, регіонів та громад.

Ще одним інструментом посилення спроможності місцевої влади України на шляху до ЄС стане створення Спільного консультативного комітету між Україною та Європейським комітетом регіонів.

Дякуємо Генеральному директорату з питань регіональної та міської політики за ключову роль у розробці Регуляції щодо Українського фонду та підтримку України на шляху до ЄС.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: