Четвер, 21 березня 2024 11:45

Рада асоціації Україна-ЄС: ключові пріоритети відновлення — житло, експортна логістика, критична та соціальна інфраструктура

Про це заявила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко на 9 засіданні Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі.

Вона зазначила, що головна мета — відновити життєдіяльність громад та забезпечити стійкість економіки. Для цього Мінінфраструктури визначило пріоритети відновлення: житло, експортна логістика, критична та соціальна інфраструктура.

Минулого року запровадили програму єВідновлення для тих, чиє житло було пошкоджене або зруйноване внаслідок російської агресії: уже понад 43 тисячі українців отримали грошову допомогу для ремонту пошкодженого житла, майже півтори тисячі родин придбали нове житло за рахунок компенсацій.

У 2024 році Україна подала заявку на залучення коштів Банку розвитку Ради Європи для подальшого фінансування програми компенсацій за знищене житло. В секторі експортної логістики за підтримки кредитних коштів ЄІБ та грантової допомоги ЄС Україна відновлює транспортну інфраструктуру в прифронтових регіонах, що дозволяє економити критичний час в дорозі для збереження життів. Відбудовані та відбудовують десятки зруйнованих мостів на звільнених територіях.

«Критичним пріоритетом є розширення експортного потенціалу України за підтримки різноманітних інструментів фінансування ЄС. Це і розбудова Шляхів Солідарності, а саме портів великої Одеси та Дунаю, інфраструктури пунктів пропуску, автомобільних доріг в рамках TEN-T, а також залізничного сполучення із країнами ЄС», — зазначила Анна Юрченко.

У секторі критичної інфраструктури забезпечуємо громадян та бізнес базовими комунальними послугами — електроенергією, теплом та водою. У секторі соціальної інфраструктури за підтримки ЄІБ будують понад 200 об’єктів — заклади освіти та охорони здоров'я.

«Ми прагнемо зробити відновлення та використання коштів прозорішими та ефективнішими. На всіх рівнях: національному, регіональному та місцевому. Ми змінюємо та відбудовуємо країну, щоб привести її в Європейський Союз», — наголосила заступниця Міністра з питань європейської інтеграції.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: