Четвер, 07 березня 2024 16:25

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з представниками місцевого самоврядуванням обговорили принципи управління відходами від руйнувань

За даними органів місцевого самоврядування, станом на початок 2024 року, на місцях тимчасового зберігання та полігонах накопичено близько 600 тисяч тонн відходів від руйнувань.

І це обсяги, накопичені тільки на території підконтрольній Україні, без врахування відходів від руйнувань на тимчасово окупованих територіях та територіях активних бойових дій.

Під час круглого столу «Подолання наслідків війни: визначення обсягів та управління відходами від руйнувань», заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська підкреслила важливість дотримання затвердженого Урядом механізму управління таким типом відходів.

Він має 2 етапи:

На першому етапі, після проведення операцій з розмінування та створення безпечних умов для роботи, передбачено: розчищення територій, виокремлення небезпечних відходів зі складу відходів від руйнувань, визначення власників, демонтаж (в разі, якщо будівля не підлягає відновленню), здійснення обліку відходів від руйнувань на місці утворення.

На другому етапі після первинного розчищення території - відходи від руйнувань транспортуються до місць тимчасового зберігання (МТЗ), проводиться фактичний облік, після цього відходи від руйнувань зберігаються до етапу їх оброблення (відновлення), або, за можливості, обробляються (відновлюються) на МТЗ.

Управління відходами передбачає:

  • Сортування
  • Відокремлення небезпечних відходів
  • Мінімізація шкідливого впливу
  • Рециклінг (матеріали для повторного використання)
  • Відновлення відходів (якщо вони підлягають переробці)
  • Видалення (якщо не підлягають)

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська під час виступу, зауважила:

«Ми чітко розуміємо, що управління та переробка таких величезних масштабів потребуватиме значних фінансових, людських та технологічних ресурсів. Тому механізм управління відходами від руйнувань має впроваджуватися комплексно.

Основні напрямки:

- створення необхідної нормативної бази щодо технології сортування й переробки відходів та налагодження відповідних технологічних процесів;

- розроблення каталогу будівельної продукції, виготовленої із застосуванням сировини на основі перероблених відходів;

- подальша розробка стандартів щодо виготовлення такої будівельної продукції».

Для ефективного управління відходами від руйнувань необхідні три компоненти:

  1. Державне регулювання та підтримка, нормативне та технічне регулювання процесів;
  2. Підтримка міжнародних донорів - технічна та фінансова;
  3. Залучення всіх зацікавлених сторін, як виконавчих органів відповідних сільських, селищних, міських рад та військових адміністрацій для організації управління відходами, так і місцевого бізнесу та міжнародних партнерів.

«Поки в Україні немає традиції глибокої переробки будівельних відходів, показник ресайклінгу становить лише 6% від загальної кількості. Разом з тим, у баченні великої відбудови країни ці відходи ми розглядаємо як можливий майбутній ресурс для будівельної галузі» - зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

Круглий стіл було організовано громадською організацією ReThink спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури в рамках проєкту «Rethink: Рекомендації щодо управління відходами руйнувань на прифронтових територіях», що реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: