Четвер, 18 січня 2024 13:11

Процедура бронювання військовозобов’язаних за списками під час дії воєнного стану: до уваги перевізників, які звертаються до Міністерства

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України інформує, що постановою Кабміну № 76 затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану і Порядок та критерії визначення підприємств, установ, організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Процедура бронювання військовозобов’язаних за списками під час дії воєнного стану включає наступні етапи:

1. Порядком бронювання визначений механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють, зокрема, на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

2. Підприємство, установа або організація для визначення його критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період надсилає на електронну адресу Міністерства Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. пакет документів, який розглядається відповідною Комісією.

3. Звертаємо увагу, що відповідно до вимог постанови № 76 у листі мають бути чітко вказані критерії, яким відповідає підприємство, до нього додаються копії підтверджуючих документів, інформація про подання підприємством в установленому законодавством порядку податкової звітності за останній календарний квартал, а також обов’язково повинна бути зазначена фраза «просимо визначити критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період»).

4. За результатами розгляду документів Комісія рекомендує або відмовляє в рекомендації Міністерству щодо визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. У разі отримання позитивного висновку Комісії Міністерство готує наказ.

5. Наказ направляється до Генерального штабу Збройних сил України (щодо військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, відповідно до СБУ, Служби зовнішньої розвідки), до Мінекономіки та підприємства.

6. Підприємство направляє до Міністерства списки військовозобов’язаних працівників відповідно до вимог постанови № 76 (не більше 50% загальної кількості військовозобов’язаних працівників підприємства, а також не включаючи до списків військовозобов’язаних, знятих з військового обліку, та тих, що мають дефіцитні військово-облікові спеціальності).

7. Списки направляються до Генерального штабу Збройних сил України (СБУ, Служби зовнішньої розвідки).

8. У разі відсутності зауважень Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) подає погоджені списки до Мінекономіки. У разі наявності зауважень вони направляються до Міністерства, яке перенаправляє їх підприємству, що подало документи, для їх доопрацювання.

9. За результатами перевірки списків Мінекономіки приймає рішення про бронювання військовозобов’язаних та з метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок надсилає його Міністерству, а також Генеральному штабу Збройних Сил України (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

10. Генеральний штаб Збройних Сил України (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

11. Підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному під розпис витяг з рішення Мінекономіки про бронювання, який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки, та надсилає до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на обліку, повідомлення про бронювання для зарахування його на спеціальний військовий облік.

12. Враховуючи, що строк дії відстрочки для військовозобов’язаних підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, зазначений у рішенні Мінекономіки, не може перевищувати шість місяців, в разі його закінчення підприємство повторно направляє списки військовозобов’язаних до Міністерства.

13. Не рідше одного разу на рік підприємство підтверджує статус критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий та повторно направляє документи на розгляд Комісії.

Процедура визначення підприємств, установ, організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період

Для того, щоб підприємство, установа, організація були визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, вони повинні відповідати щонайменше 3 з 7 зазначених критеріїв:

1) загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку за той самий період, що підтверджується довідкою відповідного обслуговуючого банку;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки державивідповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83;

4) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.

Так, Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період, затвердженінаказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 24 квітня 2023 року № 303 (далі – Критерії).

Для прийняття рішення про визначення підприємств, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період, необхідно, щоб підприємство відповідало хоча б одному із критеріїв, зазначених у пункті 1 Критеріїв.

5) відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства (звертаємо увагу, що строк дії довідки про відсутність заборгованості становить 10 днів з моменту її видачі, тому при подачі документів до Міністерства потрібно слідкувати за тим, чи не закінчився строк дії довідки);

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством (розмір середньомісячної заробітну плату по регіонах за IV квартал 2021 р. можна перевірити за посиланням);

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: