П'ятниця, 22 грудня 2023 12:07

Фонд відновлення українських громад затвердив виділення коштів на перші проєкти

4,6 млн доларів будуть надані на підтримку громад у Сумській області для розвитку сільського господарства та економічної стійкості. Далі структури ООН спільно з Агенцією регіонального розвитку Сумської області та головами громад сформують проєктні пропозиції.

Планується, що реалізація розпочнеться в березні 2024 року.

Таке рішення Керівний комітет Фонду відновлення українських громад ухвалив на першому засіданні 22 грудня.

Управління Фондом здійснює Представництво ООН в Україні, а пріоритети визначають у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. Співголови Комітету — Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун та Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Ми представили концепцію Фонду у липні цього року під час Лондонської конференції з відновлення. Міжнародні партнери відгукнулись на заклик підтримати українські громади, і це є свідченням їхньої довіри та впевненості у майбутньому України. Ми продовжуємо спільними зусиллями створювати умови, щоб повернути українців до рідних громад та відновити там життєдіяльність, навіть під час війни», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Функцію секретаріату Фонду виконує Офіс Координаторки системи ООН в Україні за адміністративної підтримки Управління багатосторонніх партнерських цільових фондів ООН. Проєкти впроваджуватимуть відповідні агенції ООН у співпраці з місцевими партнерами.

«ООН тримає в полі зору нагальні гуманітарні потреби, виклики зимового періоду та щоденні атаки, які суттєво впливають на добробут цивільного населення. Водночас ми бачимо, що люди бажають повертатися до своїх громад, де це можливо. Саме тому ми започаткували Фонд відновлення — він має дати поштовх відбудові житла та інфраструктури, розмінуванню, а також підтримати економічний розвиток громад, які постраждали від російської агресії, — наголосила Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун. — Я вдячна країнам, які вже зробили внески до Фонду, та закликаю інші країни долучитися до цієї вкрай важливої ініціативи».

Окрім Данії, яка першою оголосила про підтримку Фонду в листопаді 2023 року, фінансування надав також Люксембург. Зараз Фонд має у розпорядженні 5,85 млн доларів США. Протягом наступних п'яти років він має на меті залучити 300 млн доларів США.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: