Понеділок, 11 квітня 2022 09:17

Світовий бестселер: гранатомет Carl Gustaf вже в Збройних Силах України

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, багаторазовий гранатомет Carl Gustaf вже освоюється українськими бійцями

Збройні Сили України вже почали опановувати один з найпопулярніших гранатометів у світі - Carl Gustaf. Принаймні навчання з цією новою зброєю вже проводить Харківська територіальна оборона. Відповідні світлини вже з'явились у мережі.

Зазначимо, що партію шведських гранатометів Carl Gustaf одразу після початку масштабного вторгнення РФ пообіцяла надати Канада.

Водночас існує вірогідність того, що ці гранатомети були передані й іншими країнами-союзниками України. Бо Carl Gustaf один з найрозповсюджених у світі і знаходиться на озброєнні близько 40 країн світу.

Своєю популярністю він зобов'язаний простотою та ефективністю, який Carl Gustaf пройшов з 1946 року та чотири основні модернізації. Наймасовішою зараз та зафіксованою на фото є версія M3 (Carl Gustaf m/86), яка була створена у 1991 році. Вона відрізняється вагою до 10 кг та 3-кратним оптичним прицілом.

Сучасніша - M4 ще легша та важить 6,8 кг та має потужніший приціл, проте поки у більш-менш масовій кількості зустрічається в армії США, потрохи витісняючи версію M3 MAAWS.

Як і в будь-якого іншого гранатомета, вирішальним у бою є можливості гранати. І для Carl Gustaf існує повна номенклатура пострілів. Найрозповсюдженішими є кумулятивні, здатних пробити до 350-400 мм броні. Також існує версія з тандемною бойовою частиною, яка пробиває 500 мм та ігнорує динамічний захист.

Окрім пострілів проти бронетехніки цей гранатомет має бронебійно-уламкові та уламкові гранати для знищення укріплень та живої сили противника.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, якщо порівнювати Carl Gustaf з радянським РПГ-7, то у шведського гранатомета, в середньому, вдвічі більша швидкість польоту гранати, пробиття кумулятивного боєприпасу більше, як звичайного, так і кумулятивного, а ефективна дальність пострілу більша у 1,5 рази.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: