Вівторок, 06 листопада 2018 10:11

ETRMA повідомляє, що європейське маркування шин не потрібно змінювати

Згідно із заявою, зробленою Європейською асоціацією виробників шин (ETRMA), протягом останніх п'яти років обов'язкове шинне маркування не суттєво змінило попит на ринку автошин.

Навіщо потрібне маркування
Нагадаємо, що з 2012 року в Європі маркування легкових, легковантажних і вантажних покришок стало обов'язковим. Першим було присвоєно значення С1, другим - С2, третім (вантажним) – С3. Стандартне маркування включає інформацію про паливну ефективність, якість зчеплення з мокрим асфальтом і про рівень виробленого в процесі їзди шуму.

Очікувалося, що впровадження маркування посприяє тому, що автомобілісти будуть вибирати більш безпечну гуму, яка оптимізує витрати пального. Однак статистичні дослідження, хоча і показали появу такої тенденції, все ж, не вказують на підвищення попиту на покришки з більш високими показниками.

Цю інформацію вчені Lizeo Group отримали в результаті вивчення 400 000 маркувань на європейському ринку. Дослідження проводилися в протягом п'яти років (2012-2017 роки).

У перші два роки досліджень більшість легкових моделей отримали маркування Е-С. Буква Е відповідає за рівень опору коченню, а С вказує на якість зчіпних характеристик на мокрій трасі. У 2017 році це маркування все так же було найбільш популярним (були відзначені близько чверті всіх легкових покришок).
На даний момент букви А-А нанесені на етикетки менше 0,1% від всіх шин. У той же час, маркування нижче В-В характерне для 98% моделей.

Звичайно, можна сказати, що маркування ще не стало звичною справою для приватних автомобілістів і тих, хто розпоряджається цілими транспортними парками. Цей новий інструмент не використовується у повній мірі. Найчастіше споживачі звертають більше уваги на те, скільки коштують шини з добре збалансованими показниками опору коченню і тягово-зчіпними властивостями на мокрій дорозі.

Що чекає схему маркування шин в майбутньому?
На це питання в одному з інтерв'ю дала відповідь Фазіль Сінаральп, яка займає пост генерального секретаря ETRMA. Вона сказала, що при розробці та впровадженні нововведень не варто гнатися за новими, більш амбітними класами.

Варто спочатку продумати схему, яка дозволить максимально повно і ємко інформувати споживачів про характеристики гуми. Також необхідно досягти підйому ринку, прагнучи, щоб автомобілісти купували дійсно безпечну гуму з високою паливною економічністю.

На завершення пані Сінаральп зазначила, що зміни в масштабі системі маркування в даний момент стануть непродуманим і несвоєчасним кроком.

Поряд з іншими даними, фахівці Lizeo Group надали інформацію про те, що виявили помилки в маркуванні понад 4 000 покришок. Це красномовно свідчить про необхідність більш уважного вивчення ринку.

https://infoshina.com.ua




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: