Понеділок, 27 листопада 2023 18:08

Чеська Tatra Trucks веде перемовини про тисячі вантажівок для ЗСУ

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, які виробничі потужності має цей автомобільний гігант та які ринки перед ним відкриті.

Керівництво чеської автомобілебудівної корпорації Tatra Trucks планує в 2024 році випустити й продати 1850 машин різних типів для різних замовників, зокрема 900 вантажівок Phoenix для бельгійської армії та 232 автомобілі для чеської пожежної служби.

Водночас, Tatra також вийшла у фінал тендеру на можливе постачання 700 вантажівок для нідерландської армії, та веде перемовини про можливу поставку аж кількох тисяч машин для Сил оборони України.

Про це йдеться в публікації чеського видання Hospodarske Noviny.

Зазначається, що наразі Tatra Trucks завантажена замовленнями навіть на 2025 і 2026 роки, при цьому загальний портфель замовлень складає орієнтовно 0,9 мільярдів доларів, або ж 18-20 мільярдів чеських крон.

Тому, щоб мати можливість виконувати додаткові замовлення, ця корпорація хоче інвестувати понад 100 мільйонів доларів, або ж 2,5 мільярди чеських крон у розширення власних виробничих потужностей, та диверсифікацію ланцюжків поставок комплектуючих.

Слід наголосити, що уже зараз спеціалізовані шасі від чеської Tatra використовуються в різних системах озброєння в лавах ЗСУ. Тому ймовірно, якщо перемовини про тисячі машин таки справді будуть реалізовані, то це буде скоріше масштабування використання і так уже наявних платформ в строю нашого війська.

Тут варто нагадати не тільки про те, що шасі Tatra може використовуватись під комплекс «Нептун», але й також – що наприклад отримані від Данії новітні САУ Caesar також були виконані на шасі Tatra 815-7 8х8.

Не кажучи уже про модернізовану РСЗВ BM-21MT на шасі Tatra T815-7T3R2T 4x4, що теж засвітилась в складі ЗСУ, чи взагалі «тачанку» із КС-19.

Але загалом, за весь час повномасштабного вторгнення РФ до України тема постачання машин та шасі для ЗСУ публічно підіймалась дуже рідко.

Можемо пригадати лише наприклад повідомлення у березні 2023 року про те, що на «Рамштайні» говорили навіть про вантажівки для ЗСУ, і є перший результат – намір від Бельгії поставити загалом 240 вантажівок типів Volvo Cargo, Volvo Shelter, Volvo Fassi та Volvo.

Крім того, коли уряд Німеччини звітує про постачання чергового пакету військової допомоги, то вказує там також і вантажівки та спеціалізовані шасі.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, зокрема, німці кажуть про те, що вже постачили нашому війську 216 вантажівок Zetros, загалом 309 різних автобусів, позашляховиків та мікроавтобусів, і заодно 81 тягач 8x8 HX81 та 76 тралів до них.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: