Середа, 13 березня 2024 14:45

Міністерство відновлення презентує тестову версію Геоінформаційної системи регіонального розвитку

Єдина геоінформаційна система (ГІС) моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та громад забезпечує доступ до регіональних даних у вигляді набору шарів на інтерактивній мапі (дані руйнувань, зміни в чисельності населення, кількість юридичних осіб, доступ до соціальних послуг, функціональні типи територій тощо).

Впровадження системи дозволяє перейти до “розумного” планування розвитку громад та реалізації регіональної політики на основі даних.

«ГІС – це потужний інструмент реалізації державної політики регіонального розвитку. Система впорядковує роботу з даними регіональної статистики, переводячи їх з “паперового” у цифровий формат. Ми отримаємо дані про реальний стан громад і територій, що є основою для ефективного планування та прозорого використання бюджетних коштів. Крім того, індикатори ГІС будуть гармонізовані з європейськими, що дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС», – зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Система ГІС складається з публічної частини, доступної для всіх, а також адміністративної частини – для внесення верифікованих даних, планування і контролю, яка буде доступна для громад, обласних адміністрацій та урядових організацій, Міністерства відновлення та Агентства відновлення. ГІС також пропонує єдину рамку структурування планувальних документів, що дозволяє автоматизувати визначення завдань та індикаторів регіонального розвитку.

Розробка базових функцій ГІС буде завершена в травні та презентована в червні 2024 року. Наступна версія системи дозволить на основі заведених даних моделювати сценарії розвитку громад й здійснювати планування на основі даних. А також оцінювати ефективність витрат Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та укладати інвестиційний індекс окремих громад та регіонів.

«Рік тому ми розробили та ухвалили створення Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна (РПЗМ), якій містить верифіковані дані про втрати від вторгнення рф. Сьогодні РПЗМ вже інтегрований в цифрову екосистему DREAM, триває інтеграція системи закупівель Prozorro, ЄДЕССБ. А тепер і Геоінформаційної системи, яка стане джерелом даних про стратегічні планувальні документи громад і регіонів, а отже дозволить пріоритезувати проєкти відновлення», – розповіла Олена Шуляк, Голова партії «Слуга народу», Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Запуск системи ГІС дозволить створити єдиний цифровий цикл стратегічного планування і впровадження і контролю регіонального розвитку, зазначила Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Ми переходимо від формальних візій до чітких індикаторів і показників регіонального розвитку. Спираючись на оновлену Державну стратегію регіонального розвитку, громади розробляють власні програми розвитку з переліком ключових проєктів, які матимуть пріоритет в залученні фінансування. Ми зможемо проконтролювати ефективність кожного проєкту, кожної інвестиції, їхній вплив на розвиток громади та регіону», – пояснила Олександра Азархіна.

Заступник голови Представництва ЄС Ремі Дюфло нагадав про запуск у 2024 році європейської програми підтримки Ukraine Facility. Частиною програми є План України, який містить дорожню карту ключових реформ для економічного зростання та перебудови на найближчі 4 роки. «В цих умовах питання прозорості та підзвітності набули ще більшого значення. ГІС є важливим інструментом, але не менш важливими є принципи, на яких засновано планування та моніторинг регіонального розвитку», – підкреслив Ремі Дюфло.

Зі свого боку голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Аллан Паг Крістенсен наголосив на антикорупційному ефекті від відкриття даних регіональної статистики. «​​За допомогою ГІС інформація про розвиток громади, яка раніше була важкодоступною, стане відкритою для громадськості, організацій громадянського суспільства та ЗМІ. Це створить більше прозорості та підзвітності. Соціально-економічні дані, бюджети, демографічні дані, дані про пошкодження будівель – все це буде доступно в зручному форматі цифрової карти. А завдяки інтеграції з DREAM отримаємо унікальний інструмент планування, управління та моніторингу», – додав Аллан Паг Крістенсен.

Ігор Вернер, Голова Державної служби статистики України, підкреслив важливість впровадження системи ГІС як джерела регіональної статистики – і для самих громад, і для органів державного управління. Він також наголосив на необхідності ухвалення окремого закону стосовно регіональної статистики, що забезпечити повноту, достовірність та актуальність даних розвитку громад.

Під час заходу також відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Антикорупційною ініціативою ЄС фаза ІІІ та Міністерством відновлення щодо співпраці у сфері прозорої та підзвітної відбудови.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: