Вівторок, 12 березня 2024 11:09

Міністерство відновлення готує План заходів до оновленої Державної стратегії регіонального розвитку

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури провело установче засідання щодо розробки Плану заходів з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Представники команди Міністерства, міжнародних партнерів, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти та науковці обговорили основні засади розробки Плану заходів, який задає загальну рамку для розвитку територіальних громад та регіонів в середньостроковій перспективі.

«Сьогодні Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами, і кожна з громад має свої втрати та потреби. Тому до процесу відновлення та розвитку не можна підходити шаблонно, пропонуючи типові рішення для всіх регіонів й громад. У оновленні Державній стратегії регіонального розвитку закладено територіально-орієнтований підхід, який забезпечить ефективну підтримку для різних типів територій. Сподіваємось на активне залучення асоціацій органів місцевого самоврядування, експертів, науковців та наших міжнародних партнерів», — наголосив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Оновлена Державна стратегія регіонального розвитку — це документ, який задає вектор державної регіональної політики до 2027 року, відповідає ключовим викликам відновлення та враховує євроінтеграційні процеси.

«Сьогодні перед нами стоїть ще одне важливе завдання — відповідати вимогам, які стоять перед Україною як перед кандидатом на членство в ЄС, зокрема у питаннях регіональної політики. З початком повномасштабного вторгнення ми бачимо, яким значним може бути розрив між регіонами, як важливо досягати ефективного співробітництва одне з одним. Політика згуртованості спрямована якраз на те, щоб максимально вирівняти всі регіональні диспропорції. Маємо напрацювати підходи до реалізації Державної стратегії на тих засадах і принципах, на яких цей напрям працює в ЄС», зазначила Голова партії «Слуга народу», Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Нагадаємо, що наприкінці лютого Рада Європейського Союзу схвалила інструмент Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024-27 роки. Нова редакція Стратегії узгоджена з Планом України – дорожньою картою зі структурних реформ та інвестиційних проєктів на наступні 4 роки, яка є складовою Ukraine Facility. Ці реформи та проєкти в тому числі спрямовані на відновлення та модернізацію регіонів і територіальних громад. Зазначене відповідатиме Компоненту I Плану України, в рамках якого 20% коштів мають бути спрямовані на потреби відновлення та відбудови регіонів та територіальних громад.

«Ми працюємо над тим, щоб План заходів ДСРР був якісно новим документом, який спирається на рекомендації Європейської комісії, ОЕСР, враховує пріоритети та індикатори RDNA3. Наша команда знайшла практичні інструменти, які роблять його не просто декларацією, а ефективним та актуальним путівником для реалізації Стратегії. Наразі регіональна політика скоригована відповідно до військових, соціальних, економічних викликів, а також – оновлена відповідно до євроінтеграційних зобов'язань», — розповіла заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Під час заходу Марія-Варінія Міхалун, начальниця відділу управління та стратегічного планування регіонального розвитку та Відділу багаторівневого врядування, Центр підприємництва ОЕСР, МСП, Регіони та міста ОЕСР, поділилася рекомендаціями Організації економічного співробітництва та розвитку щодо впровадження ефективної регіональної політики. З документом можна ознайомитися за посиланням.

Зі свого боку, Пьотр Жубер, міжнародний експерт проєкту ULEAD, розповів про кращі практики та рекомендації ЄС до реалізації регіональної політики, які було враховано у підходах до підготовки Плану заходів ДСРР.

Передбачається, що протягом березня 2024 року буде напрацьована структура Плану заходів до оновленої ДСРР, протягом квітня-травня відбуватиметься збір, опрацювання та систематизація пропозицій зацікавлених сторін, після чого документ буде презентовано для обговорення та подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, в грудні 2023 року Міністерство відновлення презентувало проєкт оновленої Державної стратегії регіонального розвитку – основного планувального документа у системі державної регіональної політики до 2027 року. Над документом працювали понад 300 фахових експертів за сімома напрямами: захист довкілля, безпека, електронне урядування, людський капітал, інфраструктура, економіка та державні інституції. Стратегію актуалізували з урахуванням функціональних особливостей різних типів територій, для яких будуть застосовувати нові диференційовані інструменти стимулювання відновлення та розвитку. Очікується, що оновлена Стратегія буде затверджена Урядом найближчим часом.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: