Вівторок, 05 грудня 2023 12:08

Представили першого у світі мобільного робота-муляра

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, робот-муляр Hadrian X на вантажному шасі вже побудував цегляні будинки та інші будівлі в Австралії і планує почати робити те саме в США у 2024 році.

Австралійська компанія FBR розробила, за її словами, «першу в світі мобільну роботизовану систему укладання блоків». Робот може класти понад 240 бетонних блоків на годину.

Ця машина підвищує безпеку, вимагає менше працівників і зменшує вплив на навколишнє середовище. Як стверджує виробник, Hadrian X також може будувати будинки дешевше, ніж традиційними методами.

Робот використовує тривимірну комп’ютерну модель для укладання блоків. Машина керується дистанційно за допомогою планшета та має телескопічну стрілу довжиною 35 м.

Кожен блок переміщується через систему човникової доставки вниз по стрілі та покривається «спеціальним будівельним клеєм», який вдвічі міцніший за традиційний розчин. Потім блоки розміщуються відповідно до проекту CAD.

Згідно з даними компанії, за день він може укласти 4343 блоки розміром приблизно 23,6 x 15,7 x 11,8 дюймів на площі 355 квадратних метрів.

FBR побудувала таким способом вже п’ять будинків в Австралії у співпраці з австралійською будівельною компанією Inspired Homes, які були виставлені на продаж. Також триває будівництво 16 таунхаусів.

Компанія також розробила власне програмне забезпечення для Hadrian X під назвою Dynamic Stabilization Technology або DST. Це дозволяє роботу точно укладати цеглу та виправляє будь-які бездротові перешкоди або вібрацію в стрілі, кажуть у компанії.

Компанія зібрала свій перший Hadrian X у 2018 році і з тих пір продовжує розробляти нові покоління робота.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, зазначається, що його останнє покоління зможе класти понад 500 блоків на годину, включаючи комерційно доступні блоки та блоки, які зараз відсутні на ринку.

 




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: