Субота, 24 серпня 2019 22:45

Україна оновила близько половини санітарного автотранспорту армії

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, станом на 2019 рік більше половини медичного транспорту в армії становлять машини «Богдан» та «Хамві».

Начальник Головного військово-медичного управління МО України – начальник медичної служби ЗС України генерал-майор медичної служби Ігор Хоменко розповів, що станом на 2019 рік майже половину транспорту медичних рот і мобільних госпіталів складають сучасні санітарні автомобілі «Богдан-2251» та американські «Хамві». До кінця року ЗСУ отримають іще понад 180 санітарних авто, повідомляє SpecMachinery.com.ua з посиланням на прес-службу корпорації «Богдан».

Для порівняння – донедавна санітарним транспортом у районі АТО/ООС слугували 30—40-річні авто, які на той момент застаріли не лише морально, а й фізично і відслужили усі терміни експлуатації.

Ігор Хоменко зазначив, що у 2014-му стартувала реформа медслужби та її наближення до стандартів НАТО. Зокрема цього року завершили запровадження чотирирівневої допомоги пораненому. Перший рівень — допомога на полі бою, коли пораненому її надають товариші.

На другому людину доставляють санітарним транспортом до передових хірургічних груп, розміщених на базі 10 цивільних лікарень за 1–10 кілометрів від району бойових дій, а також до мобільних шпиталів, розгорнутих за 20–30 кілометрів.

Третій рівень передбачає надання допомоги силами харківського Військово-медичного центру і Дніпровського госпіталю. За потреби надають допомогу і медзаклади МОЗ у Харкові та Дніпрі. Важкопоранених, які потребують тривалого лікування, направляють до Національного військово-медичного клінічного центру в Києві.

«Ця система дає змогу знизити смертність серед поранених. Зокрема з 4 % у 2014 році до сьогоднішніх 0,97 % на всіх етапах евакуації», – заявив Хоменко.

Головним досягненням у справі реорганізації системи евакуації поранених з поля бою, очільник військової медицини вважає створення евакуаційного підрозділу. Це кількадесят санітарних авто й екіпажів, до яких уходять три особи: старший бойовий медик, бойовий медик і водій-санітар. Їхнє завдання — евакуація поранених із батальйонних медпунктів до мобільних госпіталів і передових хірургічних груп. Бо, згідно зі стандартами Північноатлантичного альянсу, поранений має впродовж двох годин потрапити до рук лікаря. Завдяки такій системі евакуації, здебільшого поранених доставляють у передові хірургічні групи чи мобільні шпиталі впродовж години. А інколи — за 30 хвилин.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: