Вівторок, 10 грудня 2019 20:55

На базі «Козак-2М» створять нову машину РХБЗ

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, наразі у ЗСУ та НГУ на озброєнні стоїть застаріла машина БРДМ-2РХБ.

ПП «НВПП «Спаринг-Віст Центр» спільно з ПрАТ «НВО «Практика», що входять до ГС «Ліга оборонних підприємств України», розробляють нову машину РХБЗ для потреб ЗСУ.

Про це розповів Юрій Сторонський — генеральний конструктор ПП «НВПП «Спаринг-Віст Центру», повідомляє АрміяІnform.

«Ми закінчили розроблення нової сучасної машини (РХБЗ), яка використовує новітні технології. Так, собівартість тієї ж хімічної розвідки – всього 200 гривень на добу. В ініціативному порядку ми домовилися з «НВО «Практика» про виділення автомобіля «Козак» останньої модернізації – він якнайкраще підходить для машини РХБЗ», – розповів Юрій Сторонський.

При цьому він додав, що наразі у ЗСУ та НГУ на озброєнні стоїть застаріла машина БРДМ-2РХБ, яку розробили ще в радянські часи, й один день обслуговування такої техніки за безперервного процесу хімічної розвідки становить близько 1000 євро.

За словами генерального конструктора компанії, «Спаринг-Віст Центр» розробив цілу низку спеціальних стаціонарних засобів розвідки, які планується встановити на «Козак-2М». Передбачено й комплектування бронеавто переносними приладами для виконання розвідки у місцях, куди він заїхати не зможе.

«Також нову машину плануємо оснастити сучасними аналітичними засобами з програмним забезпеченням, бортовими засобами збору й обробки інформації радіаційного, біологічного, хімічного стану довкілля, картографії. Тож комплект бортового спецобладнання РХБ розвідки складатиметься з приладів радіаційної розвідки, вимірювача напряму на джерело радіоактивного випромінювання, багатофункціонального газоаналізатора, блоку управління, сигналізації, індикації та комутації, доповнений комплектом переносних приладів РХБ розвідки», - зазначив Юрій Сторонський.

Окрім цього, нова машина РХБЗ буде оснащена цифровою метеостанцією, сучасними системами навігації та зв’язку, збору й обробки даних, спостереження і життєзабезпечення екіпажу. Своєю чергою, захист екіпажу забезпечать системи вентиляції та автоматизованого відбору проб і маркування.

Варто додати, що потреби Збройних сил України в подібних машинах становить сотні одиниць.

«Нині одна із західних країн пропонує Україні свій автомобіль РХБЗ, який за технічним рівнем не перевершує нашу розробку, але її вартість удесятеро вища. Ми – конструктори і виробники – свою роботу виконали. Слово за державою», – наголосив вітчизняний конструктор.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: