Середа, 01 листопада 2023 10:14

Українські виробники постачають Силам оборони до 15000 FPV-дронів на місяць

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, вітчизняні виробники ударних безпілотників щомісяця постачають Силам оборони від 12 до 15 тисяч FPV-дронів.

Про це в інтерв’ю для «БізнесЦензор» розповів керівник виробництва FPV-дронів «Ескадрон».

Виробництво дронів «Ескадрон» запустив у серпні 2022 року з партії у 20 дронів. А вже за рік, в серпні 2023 року компанія вийшла на темп у 2 743 дрони на місяць. За планами, вже в грудні їх щомісячна кількість буде збільшена до 4 000 одиниць.

Однак «Ескадрон» займає лише частину ринку. За приблизними оцінками, щомісяця у використання Сил оборони надходить 12-15 тисяч FPV-дронів. А вже у наступному кварталі їх кількість може досягти 30 тисяч на місяць.

Розповідаючи про вартість безпілотників, виробник зазначає що вона залежить від моделі та коливається в межах 12-27 тисяч гривень.

«Ескадрон» розпочав випуск дронів з нуля у 2022 році, однак компанія не є великою. Для масштабування виробництва вони, окрім збирання дронів із закордонних комплектуючих, також замовляють готові безпілотники із Китаю.

«Частину дронів ми закуповуємо напівзібраними в Китаї. Ставимо на готові дрони власні прошивки та системи ініціації підриву. Якщо є вразливі елементи, замінюємо. Це дозволяє диверсифікувати поставки і, в принципі, зменшити час на збірку», – розповідає розробник.

За їх словами, дороблені китайські дрони можуть бути кращими, ніж самозбірні українські. Це пояснюється наявністю у китайських підприємств фахових інженерів, дорогих паяльних станцій, технологій та досвіду.

Пропорції випуску збірних та готових китайських дронів змінюються та залежать від безперебійних поставок комплектуючих. Їх співвідношення коливається від 50/50 до 70/30.

Більшість дронів, що постачаються військовим, належать до простих та відносно дешевих моделей. Найдорожчі дрони за 715 доларів, які літають на відстань більше 20 кілометрів, отримують найкращі підрозділи операторів, які здатні реалізувати їх потенціал.

«Ми почали літати на обмежених дронах – з моторами 2306, рамою на 7 дюймів. Величезним результатом для нас стало, коли на відстані в шість кілометрів вперше влучили в танк. Це в нас відбулося при звільнені Херсону.

Зараз шістьма кілометрами нікого не здивуєш, ніхто не літає вже так близько, всі гарні цілі за 15-20 кілометрів. Тепер ми крокуємо в бік дорожчих дронів», – розповідає співрозмовник.

Безпілотники постійно модифіковуються під впливом змін на полі бою. З початком наступальної операції на півдні українські військові зіткнулись з перепонами які змусили вносити зміни у безпілотники.

«Ми спокійно літали, гралися в протоколи, алгоритми утримання дронів по траєкторії, а потім почався наш контрнаступ. Ворог наставив «стрижів», глушилок і так далі. На деяких напрямках у нас падало 10 з 10 дронів. Ми перейшли на нові частоти – побороли проблему.

Потім відбувся їхній контрнаступ на Авдіївку, пішли танки зі стаціонарними глушилками, і знову падіння дронів, знов щось потрібно вигадувати, причому швидко», – розповідає керівник компанії.

Співрозмовник зазначив, що для обходу ворожих засобів радіоелектронної протидії українські виробники користуються різними радіочастотами. Один з виробників взагалі розробив свою систему радіозв’язку.

У майбутньому очікується, що наступні покоління ударних безпілотників зможуть нести потужнішу бойову частину на значно більшу відстань. Один з таких вже розробляється «Ескадроном».

«Великий, потужний, з запасом. Несе 1,5 кг на відстань до 30 км або 4 кг на 12 км в один бік. Це параметри нашого найдорожчого дрону за 27 тисяч. Між собою ми його вже називаємо «Мамонт». Він стане дроном майбутнього, якщо ми отримаємо зрозуміле державне фінансування. Зараз робимо ТУ, бойові тести вже є».

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, керівник компанії сподівається, що у наступному році міністерство оборони обере ТОП-10 виробників FPV-дронів та розпочне контрактування великих партій безпілотників. Це дозволить збільшити виробничі потужності та ефективність роботи.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: