Четвер, 27 липня 2023 10:14

Волонтери випробовують систему РЕБ для танків

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, українські інженери в рамках ініціативи випробовують обладнання для постановки радіоелектронних перешкод (РЕБ) проти ворожих дронів-камікадзе.

Фото обладнання опублікували у соціальних мережах.

Головне призначення розроблених навісних модулів – протидія ворожим FPV-дронам, котрі несуть з собою протитанкові кумулятивні боєприпаси та можуть уражати бронетехніку.

Інженери встановили зовнішній контейнер з усім необхідним обладнанням та антеною на башту танка Т-72, яку використовують українські військові.

Дослідне обладнання вже пройшло перші випробування боєм та показало певні результати, які дають надію на розвиток системи надалі.

«Ця коробочка за 3 тижні по виїздах на бойові завдання всі задачі виконала на відмінно, без жодного влучання навіть «по дотичній» від FPV. Хоча сусідні екіпажі зловили на одному з численних завдань по 2 кумулятиви кожен», – розповідають розробники.

За словами розробників, для протидії дронам комплекс налаштовували на роботу на частоті у 900 МГц, його робоча потужність становить 50 Вт.

Невідомо, чи був цей модуль був під’єднаний то енергомережі танка або ж працював від акумуляторів.

Розроблений волонтерським рухом комплекс РЕБ створює невеликий «купол» із радіоелектронних перешкод над технікою, котрий має обірвати зв’язок між оператором та дроном на фінальному відрізку польоту.

Невідомо, чи здатна така система реально перешкодити роботі серійним військовим зразкам ударних безпілотників, проте цього може виявитись достатньо для протидії примітивним цивільним дронам, на базі яких наразі виготовляють чисельні саморобні дрони-камікадзе.

Загроза масових ударів кустарними FPV-дронами наразі набирає все більших обертів, їх активно застосовують військові по обидві сторони лінії бойового зіткнення.

Вантажопідйомність таких дронів – кілька кілограмів. Це дозволяє їм нести радянські кумулятивні гранати до РПГ-7, такі як ПГ-7ВС.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, вони здатні пробивати до 400 мм броні й такого боєприпасу може виявитись достатньо для знищення танка при влучанні у бортову проекцію танка або у корму.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: