Вівторок, 20 червня 2023 10:14

Україна прагне придбати 1000 шведських БМП

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Чехія, Словаччина та Україна співпрацюватимуть у придбанні та експлуатації шведських бойових машин піхоти CV90.

Україна висловила зацікавленість у закупівлі до 1000 таких гусеничних БМП.

Минулого тижня міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про підписання декларації про наміри з чеською і словацьким колегами, Яною Черноховою та Мартіном Шкленаром про наміри співпраці в придбанні та експлуатації бойових машин піхоти.

У міноборони Чехії зазначили, що зміст декларації полягає в тому, що три країни інформуватимуть одна одну про національні процеси придбання БМП.

Це підтримає зусилля щодо узгодження вимог збройних сил усіх трьох держав та пошуку можливостей для співпраці у «підготовці до виробництва, внутрішньому виробництві, експлуатації, навчанні та обслуговуванні».

Наголошується, що БМП CV90, яку обрали всі підписанти, є одним із світових лідерів і водночас є однією з найкращих бойових машин піхоти, які перебувають на озброєнні армій країн НАТО.

БМП CV90 для Чехії

Нагадуємо, що у травні цього року уряд Чехії підписав контракт зі шведською компанією BAE Systems-Hägglunds на спільне виробництво 246 БМП CV90 MkIV.

Контракт також містить зобов’язання шведської сторони про те, що чеська оборонна промисловість візьме на себе виготовлення компонентів не менш як на 40% від вартості контракту. За цією угодою перші БМП армія Чехії має отримати вже в 2026 році.

БМП CV90 для Словаччини

Своєю чергою міністерство оборони Словаччини у грудні 2022 року уклало міжурядову угоду з Королівством Швеція про закупівлю БМП CV90 MkIV. Перші бойові машини піхоти із 35-мм гарматою мають надійти у 2025 році. Вартість контракту 1,7 млрд євро.

До виготовлення БМП буде залучена і оборонна промисловість Словаччини. Для цього BAE Systems та компанія ZTS – ŠPECIÁL підписали угоду й місцевий виробник стане основним промисловим партнером проєкту.

CV90 MkIV

CV90 MkIV – це найсучасніша версія БМП CV90, виробництво якої почалося ще на початку 90-х. Цей варіант БМП отримав потужніший 1000-сильний двигун Scania і нову підвіску, завдяки чому його вантажопідйомність зросла на 2 тонни.

Бронезахист машини дозволяє витримувати влучання 30-мм снарядів у передній проекції та круговий обстріл із кулеметів калібру 14,5-мм.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, також БМП опціонально може комплектуватись системами активного захисту та навісними керамічними елементами додаткового бронювання.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: