Вівторок, 16 квітня 2024 12:39

Житомирські енергетики випускають військові багі

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, чергову партію легких багі передав у війська колектив АТ «Житомиробленерго»: захисникам надійшли евакуаційні та патрульно-розвідувальні машини.

Загалом в автомайстернях згаданого підприємства виготовлено 10 багі та капітально відремонтовано три десятки мотоциклів з коляскою. Уся ця техніка несе службу безпосередньо на передовій.

Якщо з мотоциклами технологічно виконується капітальний ремонт, технічне обслуговування, то з багі складніше. Тут повний процес виробництва техніки з нуля. Машини виготовляються з найдешевших та найпоширеніших автомобілів.

Зазвичай донорами стають ВАЗ 2108/09 – карбюраторні машини, що не потребують складної електроніки й втручання майстрів спеціалізованих сервісних центрів.

Багі на цій основі прості в обслуговуванні, лагодяться, регулюються прямо в польових умовах, що на передовій дуже цінується.

Автомобілі-донори енергетикам передають як люди, так і підприємства. Частково "дев’ятки" та "вісімки" купуються у населення за договірними цінами. Машини розбираються до гвинтика.

Усі агрегати, вузли, системи проходять процедуру дефектування. Це допомагає визначитися в подальшому оснащенні побудованих машин придатними до експлуатації компонентами.

Раму зварено так, що окрім водія та пасажира, машина може везти на підніжках ще по бійцю – двоє сидять, двоє стоять на підніжках, руками тримаючись за верхні захисні дуги.

Зазвичай мотористи перебирають усі двигуни, при потребі ставлять нові кільця, поршні, прокладки. Це все купується в автомагазинах. Акумулятори також ставляться живі, які надійно тримають заряд як в мороз, так і в спеку.

Оскільки експлуатація у фронтових реаліях ведеться на великих швидкостях та у важких умовах, то ставиться нова посилена система охолодження. До речі, електросистема тут також змінена, та й шини також не "жигулівські", а позашляхові з високим протектором.

Евакуаційні та розвідувальні версії багі у виробництві дещо ускладнено різними підходами, але це виправдано й робиться на прохання армійців. Різниця між багі-евакуатором і багі-розвідником в тому, що “евак” дещо більший.

В евакуаторі облаштовано місце з ношами для важкопораненого. Окрім цього, додано простору для евакуації людей з легкими пораненнями.

Загалом такий “евак” везе з поля бою шістьох. Назад повертається з боєприпасами, іншим оснащенням, у т.ч. доставляє воду, їжу, медикаменти тощо.

Багі для рейдів в тил ворога, розвідки та патрулювання трохи менші в габаритах, легші та прудкіші. Вони розраховані на екіпаж з чотирьох осіб. Окрім цього за сидіннями водія та пасажира облаштовано багажну нішу для боєкомплекту і спорядження.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, наразі в майстернях підприємства тривають роботи з виготовлення нових багі та капітального ремонту мотоциклів для підшефних підрозділів. Ця робота буде продовжуватися до остаточної перемоги над кремлівськими окупантами.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: