Понеділок, 28 грудня 2020 11:07

2020 рік поставив негативний рекорд у падінні автовиробництва в Україні

Рік, що минув, став рекордним за збігом несприятливих чинників для виробників автотранспорту – заявили у компанії «Богдан Моторс». 

Сталося це через поєднання системних проблем у галузі, у економіці країни та через загальносвітову кризу спричинену пандемією COVID19 - передає SpecMachinery.com.ua.

Машинобудівна галузь очікувано стала «попелюшкою» урядовців та законотворців, оскільки жоден законопроект з підтримки та розвитку вітчизняного виробництва так і не був прийнятий – пишуть в компанії.

Вітчизняні виробники так і не отримали доступу до дешевих фінансів які б могли значно посилити виробничі потужності підприємств та збільшити обігові ресурси. Отримати кредитування для забезпечення виконання державних замовлень і досі є проблемою. Натомість держава робить усе, щоб уже отримані кредити ставилися під сумнів. Вже більше року у провадженні Господарського суду м. Києва перебуває справа про оскарження договору новації, укладеної між АТ «Укрексімбанк» та АТ «АК «Богдан Моторс». Прокуратура затягує розгляд даної справи, оскільки у них відсутня буд-яка аргументація, однак негативний шум у повітрі зберігається.

Державні закупівлі теж значно скорочені і не мають динаміки розвитку. У компанії «Богдан Моторс» цього року був фактично закритий завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міністерства оборони України. Зараз у цехах цього підприємства порожньо, а висококваліфіковані працівники підпали під скорочення.

Як результат, доходи компанії впали у рази. Це наочно видно з обсягів сплачених «Богдан Моторс» податків та інших відрахувань у бюджети всіх рівнів. Наприклад у 2019 році загальна сума сплачених податків та зборів становила понад 384 млн грн. А за 11 місяців цього року цей показник ледве перевищив 120 млн грн.

Кредитори так само відмовляються йти на зустріч позичальникам під час пандемії. На завершення фінансового року, один з кредиторів «Богдан Моторс» подав заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство компанії. 23 грудня цього року Господарським судом Дніпропетровської області відкрито провадження у справі про банкрутство АТ «АК «Богдан Моторс».

Заявлений січневий локдаун в Україні матиме усі шанси остаточно поховати українську економіку, оскільки окрім гучних заяв, які лише підсилюють панічні настрої та очікування, не робиться жодних системних кроків задля підтримки виробничого сектору економіки.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: