Середа, 02 лютого 2022 13:41

В Норвегії тестують автобус із найвищем рівнем автономності

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, вперше в Європі автобус з автономними функціями 4-го рівня буде інтегрований у систему громадського транспорту та використовуватиметься у міському русі.

Випробування 8-метрової моделі e-ATAK виробництва турецької компанії Karsan розпочалися у бізнес-парку «Форус» у Ставангері, Норвегія. Автономний автобус здатний розвивати швидкість до 50 км/год.

Крім того, за словами інженерів, такі завдання, як під'їзд до автобусних зупинок, керування посадкою та висадкою пасажирів, навігація по кругових розв'язках, магістралях чи світлофорах, не повинні викликати труднощів.

e-ATAK має на борту вдосконалені датчики LiDAR, за допомогою яких він може «заглядати вперед» на відстань до 120 м, забезпечуючи тривимірне виявлення навколишніх об'єктів.

Передній радар ідентифікує рухомі об'єкти на відстані до 160 м за будь-яких погодних умов.

Що стосується безпеки, то автономний e-ATAK вимірює відстань до об'єктів та ідентифікує їх, обробляючи зображення з високою роздільною здатністю за допомогою шести RGB-камер, встановлених у різних частинах автомобіля.

Він розпізнає транспортні засоби, пішоходів та інші об'єкти, використовуючи, зокрема, й тепловізійні камери. Навігація здійснюється за картами високої роздільної здатності.

Автономний e-ATAK живиться від батарей ємністю 220 кВт×год, розроблених BMW, які живлять електродвигун потужністю 230 кВт. Заряджання може бути виконано за 5 годин із зарядними пристроями змінного струму та за 3 години з пристроями постійного струму.

Автономний e-ATAK довжиною 8,3 метра має запас ходу до польоту 300 км і може перевозити 52 пасажири.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, на європейський ринок Karsan вже поставив близько 250 своїх електробусів.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: