П'ятниця, 09 липня 2021 11:35

На Полтавському ГЗК пройшов випробування український вагон-самоскид

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, новий вагон виробництва Крюківського вагонобудівного заводу здатний самостійно вивантажувати сипучі вантажі в автоматичному режимі.

Цієї весни розпочалися приймальні випробування вагона-самоскида (думпкара) моделі 33-7141 - зразка нової продукції розробки і виробництва Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ). Днями їх продовжили в робочих умовах - на шляхах Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК).

Вагон-думпкар заповнили подрібненої породою, яка значно важче щебеню або глини. За таких реальних виробничих умов відбувалася перевірка динамічних, міцних і гальмівних характеристик дослідного зразка вагона-самоскида.

У випробуваннях на ГЗК брали участь фахівці науково-дослідного інституту вагонобудування ДП «УкрНДІ». Вони фіксували показники напруг на рамі вагона, відкидних бортах, вузлах і кріпильних вчасно руху думпкара промисловими шляхами на різних швидкостях.

На виробничих потужностях ГЗК також перевіряли вагон-самоскид на здатність автоматичного розвантаження при максимальному заповненні кузова відвальної породою. Під час випробувань також фіксували напруги, що виникають у вузлах кріплення на рамі і бортах вагона.

Як виявилося, швидкість автоматичного розвантаження думпкара моделі 33-7141 навіть вища, аніж у аналогічної техніки, яка зараз працює на ГЗК. І за іншими функціональними характеристиками вагон не поступається аналогам.

Одним з найцікавіших етапів перевірки думпкара стало випробування «падаючою брилою». На дно кузова вагона попередньо насипали шар дрібної породи товщиною 300 мм. Потім в кузов з висоти трьох метрів скинули брилу породи вагою близько трьох тонн. Так перевіряється стійкість кузова до деформації.

В цілому на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті думпкар вдало витримав випробування. Зараз його доставили на КВБЗ, де проведуть останні перевірки.

Дослідний зразок вагона-самоскида завантажать щебенем і на спеціальному стенді «гірка» на території випробувального центру проведуть випробування на зіткнення, щоб виявити критичні ударні напруги. Вони виникають при спуску вагона з сортувальних гірок.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, отримані в ході комплексних випробувань вагона-самоскида дані проаналізують вчені. За результатами аналізу будуть оформлені протоколи випробувань. На їх підставі міжвідомча комісія буде приймати рішення про надання дозвільних документів на серійне виробництво думпкарів.